'Bitcoin betaling met privacy moet goedkoper dan normale transactie'

'Bitcoin betaling met privacy moet goedkoper dan normale transactie'

In Hup Bitcoin podcast bespreken Robin Heester en Wessel Simons wekelijks het laatste bitcoin nieuws. Er is genoeg gaande in de wereld van bitcoin (BTC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze week is te gast: Evan Kaloudis van Zeus Wallet, een mobiele app om via het Lightning Network te betalen.

Kaloudis is een cybercrime specialist en software engineer en een bekend gezicht in de bitcoin community in New York, waar ook Matt Odell (Tales of the Crypt) en Matt Corallo (Square Crypto) toe behoren.

Direct de podcast Hup Bitcoin beluisteren?

Hoe ben je met bitcoin in aanraking gekomen?

'Ik was als student in New York onderdeel van de beweging Wall Street Occupy eind 2010. De VS kwam net uit de financiële crisis en als beweging trokken wij het huidige economische systeem zeer in twijfel. Het was voor mij een mix van overtuiging en nieuwsgierigheid om daar te zijn.

Het was géén uniforme groep, je had een duidelijke scheiding tussen de rechter en linker flank binnen Occupy. Sommigen gaven de private industrie en de banken de schuld van de crisis, terwijl anderen juist hun pijlen richten op de overheden.

Ik ontmoette veel verschillende typen mensen, van communisten tot marxisten, van zeer overtuigde kapitalisten en gold bugs. Duizenden mensen die met elkaar over de maatschappij in gesprek gingen. Peter Schiff liep daar ook rond met een camerateam. Zijn vader Irwin Schiff was een bekende libertarier in de VS. En tijdens die weken in het 'kampement' hoorde ik voor het eerst over bitcoin.

Rond dezelfde tijd startte ik met mijn studie computerwetenschappen, maar uiteindelijk duurde het nog enkele jaren voordat ik écht in de 'rabbit hole' van bitcoin kwam. Voor iemand die is opgegroeid met het internet én iemand die deze studie deed, duurde het misschien erg lang voordat ik echt Bitcoin had haha'.

Waarom is bitcoin (BTC) belangrijk?

Kaloudis: 'Ik vind de belangrijkste use case van bitcoin privacy. We leven nu in een wereld waarin echt alles gemonitord is. Volgens sommigen hebben inlichtingsdiensten en overheden de touwtjes in handen en volgens anderen is het bedrijfsleven de grote dataverzamelaar. Maar ik zie om me heen dat de trend van data-vergaring zich keihard voortzet. Dat is een trend die parallel loopt met een financieel stelsel dat op zijn laatste benen loopt.

We stevenen af op een "cashless" samenleving, een maatschappij waar elke transactie is gekoppeld als aan een persoon. Dat betekent dat er altijd een derde partij weet heeft van jouw uitgaven. Ik vind dat daar een alternatief voor nodig is. En dat is bitcoin, enorm belangrijk, ook voor de gewone man in de straat.

Ik ben voorstander om Schnorr en Taproot op het bitcoin protocol te implementeren (dat is ook een officieel BIP, red.). Ook vind ik dat de payment channels op het Lightning Network afgeschermd moeten zijn. Met het nieuwe signature scheme van Schnorr maakt het ook goedkoper om CoinJoins en PayJoins te doen.

Zodra een CoinJoin goedkoper is dan een normale transactie, leidt tot hopelijk tot meer gebruik. Dat zou voor anonieme transacties op het bitcoin netwerk goed nieuws zijn. Hopelijk komen we ooit op dat punt terecht, de weg er naartoe is interessant'.

Met de Zeus app kun je met je Lightning node aan de kassa afrekenen?

'De Zeus app is voor mij nu nog een side project, maar ik ga het zeker verder ontwikkelen. Ik hoop op een aantal extra ontwikkelaars die ook kunnen coderen. We hebben een hele goede anonieme ontwikkelaar die met "lnurl" bezig is. Dat is een cool formatje bovenop de Lightning facturen, waardoor je meer diensten kunt ontwikkelen.

Lees ook - ‘90% van Bitcoin op Lightning Netwerk in gevaar’, aldus onderzoekers

'De focus ligt nu op het verbeteren van de privacy van de (full node) gebruikers. De app werkt in samenwerking met de anonieme Tor browser. Als je de app Orbot op je app hebt staan, kun je op afstand een connectie maken met de node die je thuis hebt staan.

Via deze configuratie ben jij de enige die weet dat deze dienst bestaat. Niemand, geen enkele derde partij, heeft er weet van of kan achter de transacties komen'. Een van de voordelen is dat je geen poorten op je internetrouter hoeft te openen.

We gaan deze Tor optie integraal in de app bouwen. Dat is een beetje een uitdaging omdat we het zowel voor Android als voor iOS moeten doen. Bovendien gaan we kijken of we de wallet ook beschikbaar kunnen maken voor mensen zónder Lightning node. Je wilt uiteindelijk je opa en oma ook aan het Lightning Network krijgen. En dan moet de interface zo simpel mogelijk zijn.

Lightning Labs heeft wel de Neutrino lightning client op de markt gebracht, maar dat is nog steeds niet toegankelijk genoeg voor de 65+ plusser. Ze moeten nog steeds zelf hun kanalen beheren en hun "peers" zoeken.

De interface moet zo laagdrempelig mogelijk zijn. Men moet een balans hebben van bitcoin en satoshi, een knop om te ontvangen, te versturen en te kopen. Ik vind dat BlueWallet een mooie oplossing heeft met LNDhub, een soort open source bank. Maar je geeft weer een onbekende derde partij je vertrouwen. Idealiter beheert een vriend of familielid deze hub voor jou'.

Hup Bitcoin episodes terugluisteren?

Luister het interview met Evan Kaloudis in zijn geheel terug via Anchor (Spotify, iTunes, Pocketcast, etc) of ons Youtube-kanaal.

Anchor

Youtube

Lees meer over:
Bitcoin BTC Lightning Network

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties