Illegale crypto-adressen ontvingen $24 miljard aan cryptovaluta in 2023

Illegale crypto-adressen ontvingen in 2023 maar liefst $24,2 miljard aan betalingen, volgens Chainalysis. Dat was een stuk minder dan het jaar ervoor, toen dit getal werd geschat op $39,6 miljard. Daarmee is het aantal criminele cryptotransacties met 39% gedaald.

Het landschap van cryptocriminaliteit lijkt te verschuiven naar andere soorten digitale activa. Terwijl bitcoin voorheen domineerde, vormen nu de stablecoins het grootste deel van het illegale transactievolume.

Chainalysis zegt dat de verandering aansluit bij de bredere trend waarbij stablecoins een prominente plaats verwerven in legitieme crypto-activiteiten.

Bitcoin is nog wel “populair” bij bepaalde vormen van illegale activiteiten, zoals de verkoop op de darknet-markt en de afpersing van ransomware. Ondertussen is het rondom oplichting en transacties van gesanctioneerde entiteiten vanaf 2022 merkbaar verschoven naar stablecoins.

In 2023 droegen deze “gesanctioneerde entiteiten en jurisdicties”aanzienlijk bij aan aan het totale illegale transactievolume, met $14,9 miljard. Omgerekend is dat 61,5% van het totaal. Volgens Chainalysis komt dit vooral door de sancties van het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Omdat de cryptobeurs Garantex gewoon door is gegaan met hun activiteiten, maar de sancties niet in Rusland zelf tellen, staan ze ook op de radar bij Chainalysis. Hoewel niet alle transacties te maken hebben met ransomware en het witwassen van geld, introduceert “blootstelling aan de in Rusland gevestigde cryptobeurs een ernstig sanctierisico voor cryptoplatforms die onder de jurisdictie van de VS of Groot-Brittannië vallen”.

De OFAC heeft Garantex in april 2022 gestraft en destijds gezegd dat meer dan $100 miljoen aan transacties in verband zijn gebracht met darknet-markten, waaronder bijna $6 miljoen van de Russische RaaS-bende Conti en ook ongeveer $2,6 miljoen van het inmiddels failliete Hydra.