‘ISIS-website accepteert geen Bitcoin meer als donatie maar Monero’

Een website gelinkt aan de terroristische groepering ISIS accepteert niet langer Bitcoin (BTC) als donatie. Ze geven nu de voorkeur aan Monero (XMR), een privacymunt. Maar is dit wel een oplossing?

Bitcoin (BTC) en terrorisme

Het is een veelgehoord argument bij beleidsmakers: Bitcoin wordt gebruikt door terroristen. Maar is dat wel zo?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uit onderzoek van Elliptic blijkt dat slechts 1% van de bitcoin transacties is te linken aan criminele activiteiten. Ter vergelijking: bij cash geld ligt dat percentage hoger.

Een van de meest bekende groepering is ISIS. Volgens het blockchain analysebedrijf Whitestream accepteren ze geen Bitcoin meer, alleen nog maar Monero.

Ze baseren hun informatie op een melding van één nieuwswebsite die volgens Whitestream én Cointelegraph wordt gelinkt aan de terroristische groepering.

Whitestream uit Israël is dezelfde firma die aan de New York Times onthulde dat terroristische groeperingen in toenemende mate gebruik maken van cryptovaluta.

Donaties in Bitcoin

Daaruit blijkt dat ISIS al sinds 2014 Bitcoin donaties accepteert. Zoals bekend oefenen overheden en opsporingsinstanties steeds meer controle uit op de Bitcoin blockchain.

Ze weten adressen (wallets) te koppelen aan personen en kunnen overgaan tot het brandmerken van deze adressen in samenwerking met beurzen en brokers. Dan is het verzilveren van je BTC een lastig klusje.

Monero heeft het schijnbare voordeel dan haar adressen niet zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Alleen de zender en ontvanger zien het adres, de hoeveelheid etc. En door middel van zogenaamde ‘stealth adressen’ is ook eigenaarschap van een bepaalde wallet te maskeren.

Over wat voor volumes hebben het nu eigenlijk? Sommigen beweren dat ISIS tientallen miljoen dollars aan Bitcoin binnen hengelt. In werkelijkheid valt dat erg mee.

Chainalysis, één van die opsporingsbedrijven op de blockchain, becijferde dat ISIS minder dan 100.000 dollar aan BTC giften heeft ontvangen.

Waterdicht?

Maar is de overstap wel een oplossing voor ISIS? Decrypt beschrijft dat een methode via Monero ook niet helemaal waterdicht is. Stel dat ISIS een zogenaamde ‘light’ client gebruikt als walletservice. Dat zijn wallets die geen kopie hebben van de complete blockchain van Monero.

ISIS zal – in dat geval – een full node in het Monero netwerk moeten vertrouwen om data te kunnen versturen naar het netwerk.

Een mogelijk zwakke schakel is dan de beheerder van de full node, die namelijk informatie kan lekken naar derde partijen.

Bovendien is er nog een andere schakel: makers van Monero wallets weten wie hun software downloadt. Ook het IP-adres van het Monero adres is terug te herleiden zodra deze zich in een draaicirkel van circa 150 kilometer bevindt.

Conclusie: de overstap naar deze privacymunt is misschien een logische. Maar juist bij privacymunten én andere technologieën zoals VPN en CoinJoins, liggen bij overheden onder het vergrootglas.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

  Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

  volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
  De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

  De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

  Nieuws
  Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

  BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

  Nieuws
  Meer dan 100 miljard dollar Tether (USDT) gedrukt

  Een nieuwe mijlpaal voor Tether's USDT. De stablecoin heeft een historische marktkapitalisatie van $100 miljard...

  Dogecoin en meme coins Nieuws
  DOGE Pumpt 70%, Gaat Dogecoin Nog Stijgen Deze Meme Crypto Rally?

  Ben je te laat om in te stappen bij Dogecoin? De populaire meme token steeg...

  Lees meer