Bitcoin hub Kazachstan wil 590 miljoen euro aantrekken voor mining

Update – Kazachstan wil $700 miljoen aantrekken om haar Bitcoin (BTC) mining activiteiten uit te breiden. Het land geldt als één van de grootste producenten die stroom omzetten in satoshi’s.

Het gerucht ging al langer, maar minister van Digital Development Bagdat Mussin bevestigt tegenover persbureau Reuters dat ze “in gesprek” zijn met diverse investeerders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het land zegt over 6% van de totale rekenkracht van het Bitcoin netwerk te beschikken. 13 locaties zijn al in gebruik en nog 4 extra locaties staan op de planning.

Er is al voor 190 miljoen dollar geïnvesteerd in de mining sector. Mining is ook formeel opgenomen als staatsactiviteit in een recent wetsvoorstel.

Bitcoin mining in Kazachstan

Het plan komt uit de koker van de overheid om (buitenlandse) investeringen aan te trekken, zo meldt de landelijke krant Astana Times.

Zoals gezegd heeft het land genoeg (overtollige) energie voorhanden om hoeveelheden kilowattuur stroom om te zetten in Bitcoin en andere cryptovaluta. Naar verluidt is Kazachstan goed voor circa van 6% van de totale rekenkracht van het Bitcoin netwerk.

De voorganger van Mussin, Askar Zhumagaliyev wees er in mei dit jaar op dat er kansen liggen bij deze nieuwe industrie. Het land wil daarom ook de concurrentie aangaan met de VS, Zuid-Korea en Zweden op het gebied van mining.

Zhumagaliye denkt – op basis van advies van internationale experts – de grote som van $700 miljoen aan te kunnen trekken.

Kazachstan

Eind vorige maand is er een nieuw wetsvoorstel opgesteld met daarin vermelding van Bitcoin, cryptovaluta en mining. Het voorstel ligt nu bij het lagerhuis van het parlement.

In het plan staat onder meer dat burgers vrijelijk mogen handelen en ondernemen met Bitcoin.

De aanpak heeft een positief effect op de mining industrie. Een van de voordelen is namelijk: Bitcoin miners hoeven dan immers geen belasting te betalen over de gedolven BTC. Minen ziet men als ‘technologische vooruitgang’.

Het elektriciteitstarief staat in Kazachstan op ongeveer twee of drie cent per kWh (inclusief 12% btw). Daar komen de ‘transportkosten’ van het staatsnet 0,8 cent per kwh nog bij. Het staatsbedrijf levert de nutsvoorzieningen in het land.

China

China is goed voor circa twee derde van de totale rekenkracht (hashrate) van het bitcoin netwerk. Met name in het noord – en zuidwesten is er sprake van een zeer lage stroomprijs voor een overvloed aan kolenstroom en waterkracht.

Andere landen met een volwassen mining industrie is onder meer Canada, Rusland, Iran en ook de VS.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...