Bitcoin (BTC) koers virtueel op $11.600 bij Amerikaans investeringsfonds

De koers van bitcoin is sinds begin april ruim 200% gestegen naar $8.700. Het trustfonds Grayscale Bitcoin Investment Trust (GBTC) handelt momenteel tegen $11,44 per aandeel. Dat geeft bitcoin (BTC) - virtueel - een prijs van meer dan $11.600, ruim $3.000 dollar hoger dan de huidige koers.

Digital Currency Group en Grayscale

Barry Silbert lanceerde in 2015 de Digital Currency Group, met Genesis en Grayscale als eerste dochterondernemingen van het bedrijf. Ook Coindesk en het bekende event Consensus vallen sinds 2016 onder de Digital Currency Group.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Silbert staat vooral bekend als angel investeerder sinds 2013, in bitcoinbedrijven als Coinbase, BitPay en Ripple.

Grayscale werd opgericht in 2013 en is een cryptovaluta-beleggingsonderneming. Het heeft daarbij de Grayscale Bitcoin Investment Trust (GBTC) onder beheer. Dit fonds is te vinden onder de ticker GBTC, op de OTCQX-markt, en is alleen beschikbaar voor geaccrediteerde beleggers.

Bitcoin (BTC) door het dak

De aandelen van de Grayscale Bitcoin Investment Trust zijn de afgelopen maand sterk in prijs gestegen. Op de reguliere cryptobeurzen was er met $8.900 sprake van een nieuw koersrecord in 2019. Ook GBTC zag het aandeel GBTC stijgen tot $11,44 per stuk.

Om het in perspectief te plaatsen: elk aandeel van de GBTC vertegenwoordigt precies 0,00098247 bitcoin. Een eenvoudige berekening toont aan dat één BTC, bij een waardering van 11,44 dollar per aandeel, een waarde geeft van ongeveer $11.644.

Dat is een premie van ca. 37% uitgaande van de huidige prijs op de spotmarkt.

Institutionele beleggers

Dit kán erop wijzen dat de belangstelling voor GBTC de afgelopen maand sterk is toegenomen, waardoor de waarde van elk aandeel aanzienlijk is gestegen. De vraag is waarom? Een voor de hand liggende reden is dat institutionele beleggers er méér in investeren.

Met GBTC stellen institutionele beleggers zich minder bloot aan de koersbewegingen van 's werelds grootste cryptomunt. Want men maakt met een trustfonds gebruik van een veiliger beleggingsinstrument.

Ze hoeven zich daarbij geen zorgen te maken over het opslaan, kopen of beheren van hun private keys.

GBTC-aandelen worden ook aangehouden op sommige IRA- en brokerage-accounts. Wellicht een goede verklaring waarom deze beleggers kennelijk bereid zijn om er zo'n hoge premie voor te betalen.

Potentie ethereum (ETH)

Intussen sprak medeoprichter en managing partner van Kenetic Capital, Jehan Chu, in een interview met Bloomberg over de cryptomarkt. Hij geeft aan bijzonder positief te zijn over zowel bitcoin als ethereum.

Eerst gaf hij enkele redenen waarom bitcoin aan het eind van het jaar de $30.000 gaat bereiken, waaronder de bitcoin halving volgend jaar. Vervolgens gaf Chu redenen waarom ook ethereum (ETH) een grote stijging in koers tegemoet mag zien.

Ethereum zag namelijk een acceptatie van grote gevestigde partijen, waaronder Microsoft en Amazon. Microsoft heeft een ontwikkelaarskit op Azure uitgebracht voor miljoenen ethereum-ontwikkelaars, wat het project aanzienlijke exposure geeft.

Amazon's dochteronderneming Whole Foods heeft ondertussen laten weten dat het zowel bitcoin als ethereum gaat accepteren als betaaloptie in retail-betalingen.

Bronnen: Crypto Potato, Bloomberg

Foto: Flickr / Neil Conway