Martin Kuvandzhiev (Bitcoin Gold): “We zijn beschermd tegen 51% aanval”

Bitcoin Gold (BTG) is een zogenaamde “hard fork” van bitcoin. Het project is geforked op 24 oktober 2017 en opgericht, onder meer door Martin Kuvandzhiev. De cryptomunt staat op plek 29 van de cryptomarktindex gekeken naar marktkapitalisatie. We hadden enkele vragen voor Kuvandzhiev, zeker gezien het feit dat het project vorig jaar mei aan werd gevallen middels een 51-procentsaanval.

BM: De onderzoekers van Crypto.IQ concluderen: Bitcoin Gold (BTG) is kwetsbaar voor een 51-procentsaanval. Kunt u op deze conclusies reageren?

MK: “Alle op Proof of Work (PoW-Consensus) gebaseerde projecten zijn kwetsbaar voor 51-procentsaanvallen, ook bijvoorbeeld Ethereum en Bitcoin. Enkele factoren maken een 51-procentsaanval een logisch gevolg. Het volgende:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

a) Is het PoW (mining) algoritme beschikbaar in hashrate marktplaatsen zoals Nicehash?

b) Als dat zo is – hoeveel mensen delven dit algoritme? Als de mensen die daar minen meer hashrate hebben, dan de mensen die de coin minen, betekent dit dat de coin gemakkelijk kan worden aangevallen.

Bitcoin Gold is in onze ogen ver op het gebied van prijs en marktkapitalisatie onder alle Equihash-BTG (Zhash) coins. En op dit moment is slechts 20% van de hele Bitcoin Gold hashrate beschikbaar voor verhuur in de Nicehash. Dat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat een 51-procentsaanval kan plaatsvinden.

c) Daarnaast: Is de cryptocurrency te minen door ASIC-machines? Zoals we weten maken ASIC’s centralisatie mogelijk (er zijn maar een handvol bedrijven die ASICS produceren) en zij kunnen hun machines zelf aanhouden om voor hen te minen.

Als een cryptocurrency ge-mined kan worden door ASIC-machines, is de kans op een 51-procentsaanval veel groter. Bitcoin Gold heeft een ASIC-proof PoW (mining) algoritme, waardoor het veel beter beschermd is tegen centralisatie.

Bitcoin Gold werd midden mei 2018 aangevallen middels een 51-procentsaanval. Op dat moment gebruikten we het standaard Equihash algoritme (hetzelfde als dat van Zcash). Op dat moment was ons algoritme via ASIC’s te minen. Direct na die aanval hebben we een netwerkupgrade gedaan, die onze chain ASIC-proof maakt. Dit algoritme is niet te minen door gecentraliseerde hashrate markten.

Bottom line: Bitcoin Gold is beschermd tegen 51-procentsaanvallen. We bereiden daarnaast een nieuw speciaal consensus-algoritme voor dat 51-procentsaanvallen niet mogelijk maakt. Dit heet Cross-Chain Block Notarisation.”

BM: De oprichters hebben 8.000 blokken ge-premined, goed voor 100.000 BTG. Wat is hiermee gebeurd?

MK: “Ongeveer 66% van die totaal beschikbare tokens zijn op dit moment nog steeds niet aangebroken. Het is mogelijk om de beschikbaarheid van die vrijgave op deze website te controleren. Het uitgangspunt van de pre-mine was het project te ondersteunen voor minimaal 3 jaar na de start en we zijn nu zo’n anderhalf jaar verder.”

BM: Hoe ziet u de toekomst van CPU-mijnbouw? Is dit nog steeds winstgevend?

MK: “CPU-mining is momenteel niet winstgevend. Wanneer dit levensvatbaar is, gaan we veel projecten zien die kwaadwillende scripts maken. Die scripts draai je op verschillende sites waardoor je computer privé mined. Dit zagen we ongeveer een jaar geleden al gebeuren.”

BM: Wat ziet u als de dominante markttrends in 2019?

MK: ”Het mooie van deze cryptowinter is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de echte projecten en die projecten die simpelweg snel geld wilden verdienen. We gaan zien dat de echt volwaardige projecten de komende jaren verschillende markten gaan verstoren.”

BM: Tot slot, wat zijn uw persoonlijke 3 favoriete cryptocurrencies?

MK: “Naast Bitcoin Gold ben ik gek op Bitcoin, Stellar en Monero.“

Foto: Flickr / Crypto360