‘Nieuw-Zeeland wil belasting op bitcoin transacties schrappen’

Nieuw-Zeeland overweegt om de belasting op bitcoin (BTC) transacties te schrappen. Nu is er nog sprake van 15% btw, zodra bitcoin van eigenaar wisselt. Dat betekent dat bitcoin bezitters twee keer belasting betalen: per transactie en op hun vermogen, wat in Nederland in box 3 valt. En dat moet veranderen, zo staat in een nieuw concept plan van de belastingdienst.

Bitcoin transacties btw-vrij

De fiscus in het land noemt de situatie “onwenselijk” en wil een “te hoge belastingdruk” voorkomen. In een concept beleidspaper staat onder meer het volgende:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Vanwege het innovatieve karakter hebben cryptovaluta andere kenmerken dan andere assets. Dat leidt tot uitdagingen om crypto te belasten. Het kan leiden tot hogere compliance kosten of onwenselijke beleidseffecten. Dat willen we voorkomen’. [/penci_blockquote]

De overheid streeft naar een “neutraler beleid” om BTC te belasten. Het moet meer in overstemming zijn met de taks op aandelen, olie en grondstoffen. In het nieuwe plan vallen cryptovaluta die als geld of aandeel zijn te kenmerken, buiten de btw.

Bitcoin als geld

Transacties met andere, niet-gespecificeerde cryptovaluta kunnen nog wél onder de btw regels vallen.

Bitcoin is – door diverse overheden – aangemerkt als geld en zou binnen het btw vrije regime vallen. Het is echter nog een conceptplan, wat nog tot 9 april is opengesteld voor inspraak.

De overheidsdienst wil het aantal classificaties wel beperken tot enkele categorieën. Volgens de dienst is er nu sprake van een ongelijk speelveld in vergelijking met andere vormen van geld of assets zoals goud.

In buurland Australië zijn bitcoin transacties al sinds 2017 btw vrij. Singapore volgt ook het voorbeeld van beide landen. In Europa is er nooit sprake geweest van het belasten van bitcoin transacties, zo heeft het Europese Hof van Justitie in 2015 bepaald.

Lees meer over:
belastingBitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...