Fiscus Portugal: handelen en betalen met bitcoin belastingvrij

Fiscus Portugal: handelen en betalen met bitcoin belastingvrij

De fiscus in Portugal is met nieuwe regels gekomen voor het handelen in en betalen met bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta. Een kleine doorbraak, omdat hierover geen btw en inkomstenbelasting van toepassing is.

Bitcoin (BTC) en de fiscus

De autoriteiten gaan over deze activiteiten geen belasting heffen, meldt de Spaanstalige versie van Cointelegraph op haar site die zich baseert op de zakenkrant Jornal de Negócios. Allereerst is er géén btw (belasting over de toegevoegde waarde, red.) van toepassing op transacties en betalingen met BTC of andere cryptovaluta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De autoriteiten komen met deze antwoorden naar aanleiding van een vraag van een bedrijf dat cryptomunten delft.

Het officiële schrijven (PDF) meldt dat het omwisselen van cryptomunten naar fiat geld vrij van btw is. Baanbrekender is dat handelaren geen inkomstenbelasting hoeven af te dragen over de gemaakte winst met cryptovaluta.

Europese hof

De Portugese belastingdienst verwijst naar een uitspraak van de Europese Hof van Justitie uit 2015 (PDF). Het Hof heeft destijds bepaald dat bitcoin als betaalmiddel vrij is van het afdragen van btw.

Ook andere landen flirten met het idee waaronder bijvoorbeeld stadstaat Singapore.

Al in een eerder stadium had Portugal besloten dat cryptovaluta onbelast zouden blijven. al in 2016 is bepaald dat inkomen uit het verkopen van bitcoin of andere cryptomunten vrij van inkomstenbelasting is.

Hoe zit het in Nederland eigenlijk?

Ook in Nederland zijn transacties vrij van btw. In Nederland moeten bezitters wel belasting afdragen over hun vermogen in crypto. Onze cryptojurist Clint Cabell heeft een aantal tips op een rij gezet bij het invullen van belastingaangifte over 2018. Het kan namelijk best complex zijn.

Belastingaangifte 2018: 4 tips voor aangeven bitcoin en andere crypto

Afbeelding: Flickr.com

Lees meer over:
Bitcoin BTC handel belastingdienst

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties