Root: “Zodra de vraag terugkeert in de markt explodeert de bitcoin koers”

De Nederlandse on-chain analist Root is bezig aan een ongekende opmars op Twitter. In korte tijd verzamelde de gewiekste analist ruim 130.000 volgers op het platform van Elon Musk, wat hij allemaal te danken heeft aan zijn scherpe analyses. Ditmaal voorspelt hij op basis van een simpele grafiek een toekomstige koersexplosie voor bitcoin.

Wat is er aan de hand?

Dankzij on-chain analyse is het mogelijk om het zogenaamde niet liquide gedeelte van de bitcoin supply te meten. Dit zijn munten waarvan de kans groot is dat ze niet zomaar in de verkoop gaan. Over het algemeen zitten deze munten in de wallets van individuen of entiteiten die geen verkoopgeschiedenis hebben. Het gaat dus om een groep hodlers met een groot vertrouwen in de toekomst van bitcoin.

Volgens Root is het percentage van alle bitcoin die niet-liquide zijn de beste manier om de ware schaarste van bitcoin te meten. Hoe meer bitcoin er in deze wallets terechtkomen, hoe schaarser bitcoin wordt. Hoe meer munten er in handen komen van deze groep, hoe lastiger het wordt om bitcoin uit de markt te halen.

In de grafiek vergelijkt Root de huidige halving-cyclus met de cycli uit het verleden. Hieruit blijkt dat de schaarste van bitcoin, gemeten op basis van het aantal niet-liquide munten, hoger is dan tijdens de eerste twee halving-cycli.

Op basis daarvan concludeert de analist dat het een kwestie van tijd is voordat de bitcoin koers naar de bovenkant explodeert. "Mijn thesis blijft staan. Het meten van de schaarste van bitcoin door te kijken naar de niet-liquide supply levert de meest verbazingwekkende grafiek op. Het is geen kwestie van of, maar wanneer de vraag terugkomt en we gestoorde prijsactie krijgen", aldus Root.

Supply squeeze in aantocht?

Ook Adam Back reageert onder het bericht van Root. Back is een cryptograaf die door Satoshi Nakamoto werd aangehaald in de Bitcoin white paper, waardoor hij een gigantische naam binnen de industrie is.

Volgens Back wijst de grafiek van Root erop dat er een zogenaamde 'supply squeeze' gaande is. We spreken van een supply squeeze als er steeds minder bitcoin op de markt zijn voor de vrije verkoop.

Op het moment van schrijven is de vraag naar bitcoin wat laag door de negatieve marktomstandigheden. Als die vraag echter terugkomt, dan kan het sentiment plotseling compleet omslaan. Volgens Back is het wachten op dat moment.

Uit de reactie van Root blijkt dat het commentaar van Back op zijn thesis 'spot on' is, zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen. Eindelijk weer eens wat positief nieuws over bitcoin op fundamenteel vlak.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....