Miners onder grote druk, bitcoin koers van 10.000 dollar op komst?

Miners onder grote druk, bitcoin koers van 10.000 dollar op komst?

De maand november en daarmee het jaar 2022 is bijna ten einde. Op het moment van schrijven noteert bitcoin een koers van ongeveer 16.100 dollar. Daarmee handelt bitcoin ruim 75 procent van de all-time high van 69.000 dollar en neemt de druk op de mining-industrie toe.

Capitulatie op komst?

De mining-industrie is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem dat Bitcoin heet. Na maanden van koersdalingen komt dit onderdeel van het ecosysteem steeds meer onder druk te staan. Miners moeten het immers hebben van een hoge bitcoin koers.

Een problematische ontwikkeling voor miners is dat niet alleen de bitcoin koers gedaald is, maar dat ook de energieprijzen de afgelopen maanden flink gestegen zijn. Daarnaast bevindt de hashrate zich momenteel rond een absoluut hoogtepunt, wat het geheel tot een bijna dodelijke driehoek van omstandigheden maakt voor miners.

Bitcoin Hash Ribbons. Bron: LookIntoBitcoin
Bitcoin Hash Ribbons. Bron: LookIntoBitcoin

Dat zien we onder andere terug in de zogenaamde Hash Ribbons Indicator, waar een neerwaartse kruising van het 30-daagse gemiddelde van de hashrate door het 60-daagse gemiddelde vaak een teken van capitulatie is onder de miners.

Als onderdeel van die capitulatie moeten miners hun bitcoin verkopen, wat extra druk op de koers uitoefent en de industrie weer verder onder druk zit. Alles bij elkaar is dat voor de bitcoin koers op de korte termijn dus geen ontwikkeling waar we blij mee moeten zijn.

Slechtste novembermaand sinds 2018

Met de daling van 21,25 procent voor de novembermaand van 2022, markeert dit de slechtste novembermaand sinds de bearmarkt van 2018. Voor de slechtste maand in de geschiedenis van bitcoin hoeven we ook niet ver terug in de tijd, dat was namelijk juni 2022.

Miners onder grote druk, bitcoin koers van 10.000 dollar op komst?

Destijds moest de bitcoin koers een daling van 37,28 procent op maandbasis opschrijven. De wanhoop is op dit moment groot binnen de industrie en het is lastig om positief nieuws te vinden. Het enige positieve op dit moment, is het feit dat bitcoin zich nog redelijk stabiel lijkt te houden rond de 16.000 dollar.

Ondanks dat het slechte nieuws zich opstapelt en meerdere grote partijen momenteel liquiditeitsproblemen ondervinden, lijkt de koers vanaf hier niet veel lager te willen. Aan de andere kant is het ook lastig om een argument te verzinnen voor een nieuwe opleving van bitcoin.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan