‘Satoshi gebruikte één computer voor productie van 1,12 miljoen Bitcoin’

Satoshi Nakamoto gebruikte waarschijnlijk één computer om de eerste 1,12 miljoen Bitcoin (BTC) te minen. Dat beweert Sergio Demian Lerner, die al sinds 2013 onderzoek doet naar de eerste Bitcoin blokken.

Patoshi blocks

Lerner komt via Cointelegraph naar buiten met nieuwe bevindingen. Zijn onderzoek richt zich specifiek op een ongewoon patroon van Bitcoin mining: een extra ‘nonce’ bij de zoektocht naar een block.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe steekt de vork in de steel?

Minen is te omschrijven als rekenkracht die een bepaalde waarde probeert te gokken. De miner die wint krijgt een block subsidie (die nu gelijk staat aan 6,25 BTC) en de transactiekosten van het block.

Nu blijk uit eerder onderzoek dat 22.503 van de eerste 54.316 blokken door Patoshi/Satoshi zijn gemined. De eerste reeks blokken staat bekend als de Patoshi blocks.

‘Satoshi’ zit op een enorme geldberg. Want de subsidie voor elk block was toen nog 50 Bitcoin, dus ‘hij’ zit op een voorraad van 1.125.150 BTC. Dat staat gelijk aan bijna 11 miljard euro tegen de huidige koers.

Aanvullend onderzoek van onder meer Whale Alert en Coin Metrics bevestigt dat ‘Satoshi’ achter deze blokken schuilt.

Ongewoon patroon

Maar volgens Lerner is er iets bijzonders aan de hand met deze Patoshi blocks. Bepaalde ‘nonces’ van blokken hebben andere waarden dan andere ‘nonces’ uit die beginperiode.

Een nonce is een variabele waarde die staat voor elke keer dat een miner probeert een block te vinden. Het is ook wel het recht (op de blockchain) om een block te mogen minen.

Het viel op dat bepaalde nonces afwijkende waarden hadden. Lerner schrijft de afwijkende nonces toe aan Satoshi. In zijn onderzoek concludeert hij het volgende:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]It turned out that re-mining reveals a strong tendency of the Patoshi mining algorithm to choose higher nonces when scanning the inner nonce. This tendency suggests the nonce was being decremented, which is the opposite that the Satochi client version 0.1 does.[/penci_blockquote]

In de onderstaande grafiek zijn de afwijkende waarden van de Least-Significant-Byte (LSB) van de nonces zichtbaar.

‘Satoshi gebruikte één computer voor productie van 1,12 miljoen Bitcoin’

Nonce LSB value. Bron: TechMiX.

1 computer

Maar daar houdt het onderzoek niet op. Volgens Lerner gebruikte Satoshi niet een serie computers, maar slechts één computer om zijn Bitcoin te minen. Hij verklaart dat wederom met het mining patroon van de nonces:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Since the nonce imbalance decreases when analyzing two subranges together, this suggests Patoshi was scanning the 5 subranges in parallel, but each subrange internally sequentially. This contradicts a theory that Patoshi deployed the first mining farm of 50 independent computers (or any other highly decoupled system) and supports the theory that Patoshi was simply multi-threading in a high-end CPU.[/penci_blockquote]

Mysterie

Het blijft nog steeds één van de grootste mysteries: wie is Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin? Volgens sommigen ondersteunt de theorie van Lerner dat Satoshi één persoon is geweest en niet een groep.

Stel dat de these klopt dat er slechts één pc is gebruikt, dan zet dat direct een streep door de twijfelachtige claims van Craig Wright. Die heeft altijd beweerd ’tientallen computers’ te hebben gebruikt.

Lerner beweerde eerder al dat Satoshi er bewust voor koos om niet alle 21 miljoen Bitcoin direct te minen. Het doel hiervan was om het piepjonge netwerk te beschermen tegen aanvallen.

Voorlopig blijft de mede-oprichter van Rootstock zijn onderzoek continueren en blijft het de gemoederen bezighouden wie er achter die 1,12 miljoen BTC schuilgaat.

Is het gevaarlijk dat Satoshi deze grote hoeveelheid Bitcoin heeft? Of maakt dat weinig uit voor de technologie en de waarde ervan? Kom eens langs in onze Telegram chat en discussieer gezellig mee!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSatoshi

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...