SEC adviseert aanbieders bitcoin ETF’s om amendementen in te dienen

Volgens Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) bedrijven die bitcoin ETF’s willen lanceren geadviseerd om hun filings aan te passen. De markttoezichthouder zet in op “cash” in plaats van “in-kind” ETF’s.

ETF aanpassingen

Om vraag en aanbod in evenwicht te brengen, kunnen je twee soorten ETF’s maken. Eentje is een zogenoemde in-kind ETF, door aandelen uit het fonds terug te kopen en door bitcoin in te ruilen voor ETF-aandelen, of cash-based, door bitcoin op de open markt te kopen of verkopen.

Het zijn twee verschillende manieren om ervoor te zorgen dat er geen premium ontstaat, zoals dat wel het geval is bij de Grayscale Trust (GBTC). Hiervan wijkt de prijs van een aandeel af van de prijs van de onderliggende bitcoin zelf.

De SEC doet nu naar verluidt (!) een oproep aan de indieners van ETF-aanvragen om in te zetten op cash-based ETF’s.

Balchunas verklaart dat de Division of Trading and Markets deze week met beurzen heeft gesproken over hun ETF-indieningen. Ze adviseren hen om de komende weken wijzigingen in te dienen waarin “cash creations” worden gespecificeerd in plaats van “in-kind creations”.

Het idee erachter is dat de brokers momenteel niet rechtstreeks in bitcoin kunnen handelen vanwege wettelijke beperkingen. De “cash creations” leggen de verantwoordelijkheid bij de ETF-emittent om in bitcoin te gaan handelen. Let op: de broker en de ETF-uitgever zijn twee verschillende partijen.

Over het algeheel zijn “cash creations” makkelijker te realiseren voor brokers.

De meeste recente aanvragers wilden “in-kind” ETF aanbieden. Volgens Balchunas waren aanvankelijk slechts twee tot drie vermogensbeheerders van plan om een “cash creation” ETF op de markt te zetten.

Deze nieuwste richtlijnen van de SEC zullen waarschijnlijk ervoor zorgen dat veel van hun concurrenten hun voorstellen moeten aanpassen met amendementen.

Hoewel deze update geen directe invloed heeft op de geschatte kans van 90% dat een bitcoin ETF wordt goedgekeurd, laat het wel zien dat de SEC al op detailniveau naar de filings aan het kijken is.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFSEC