Bitcoin (BTC) en technische analyse: de Elliot Wave Theory

Bitcoin (BTC) en technische analyse: de Elliot Wave Theory

Het merendeel van de Bitcoin bezitters houdt BTC vast voor de lange termijn. Maar een deel in de markt handelt ook actief met Bitcoin op beurzen. Een van de manieren voor handelaren om grip te krijgen op de Bitcoin koers is technische analyse.

Dat is geen exacte wetenschap en ook géén manier om de prijs te voorspellen. Het is een simpelweg een instrument om de huidige koers te analyseren en daarin patronen te herkennen die zich (mogelijk in de toekomst) kunnen herhalen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de gereedschapskist van handelaren zit ook vaak de Elliot Wave Theory. Wat houdt deze theorie in?

Wie, wat? Elliot Wave?

Circa 90 jaar geleden in de jaren '20 van de vorige eeuw, leefde de accountant Ralph Nelson Elliot. Na een analyse van 75 jaar aan aandelenmarktdata kwam hij tot de conclusie: hier zitten herhalende patronen in. Kortom, de koersen is meer dan een zooitje ongeregeld en chaos.

Pas op 66-jarige leeftijd had hij de moed verzameld om dit te delen met de wereld. Hij bracht het boek uit met de titel The Wave Principle.

De kern van zijn boodschap: de markt handelt aan de hand van herhalende cyclussen. Kortom, de op- en neerwaartse bewegingen gebeuren in een bepaald, herhalend patroon.

Hij noemde deze patronen waves. Vandaar de naam Elliot Wave Theory. Het is een bekende theorie onder traders. Het geeft namelijk aan een bepaalde trend van de koers aan en kán een voorspeller zijn of er een potentiële verandering optreedt. Een dalende of stijgende koers.

Bitcoin (BTC) en technische analyse: de Elliot Wave Theory
Elliot Wave Pattern (via: Babypips)

Impulsive Waves

Elliot heeft geconcludeerd dat de markt beweegt in een wat hij noemt '5-3 patroon'.

Het eerste gedeelte, de 5 wave, zijn de zogenaamde impulse waves. En de 3 wave is een corrective wave. Om te beginnen kijken we naar het eerste gedeelte, de impulsive wave.

Deze impulse waves zijn bewegingen die met de trend mee gaan. Waarbij de corrective waves juist zorgen voor een correctie, zoals de naam zegt. Een impulse wave ziet er als volgt uit.

Bitcoin (BTC) en technische analyse: de Elliot Wave Theory
Elliot Wave Impulse Wave (via Babypips)

Hierboven zijn de vijf verschillende waves goed te zien met verschillende kleuren. Laten we aan de hand hiervan elke wave kort beschrijven, op de manier waarop meneer Elliot dat ook doet.

Wave 1: deze bestaat uit een eerste kleine move omhoog, een kleine groep mensen heeft ineens interesse en stapt in op de huidige prijs.

Wave 2: op het moment van wave 2 gaan de meeste mensen van dit kleine groepje er weer uit, ze pakken hun winst. Maar de prijs valt niet helemaal terug.

Wave 3: dit is de sterkste en langste wave en je ziet dat er een grotere groep mensen instapt. De massa heeft ineens interesse, waardoor de prijs een stuk meer stijgt.

Wave 4: de prijs valt weer iets terug, want mensen pakken tussentijds hun winst. Maar dit is meestal zwak, want de meeste mensen zijn enthousiast door wave 3.

Wave 5: in deze wave wil iedereen kopen en meeprofiteren, daarom nog een sterke uptrend.

Corrective Waves

Natuurlijk kan de prijs niet eeuwig omhoog gaan en dan volgt er onherroepelijk een correctie. Dus er moet een ander patroon volgen op de impulsive wave, de zogenaamde corrective wave.

Want na de 5-waves volgen de 3-waves, ook wel ABC genoemd. Doorgaans betekent dat een correctie of een reversal van de koers, het is namelijk een countertrend.

Nu hebben we een bullish voorbeeld gegeven in de impulsive waves. Maar het werkt hetzelfde voor de bearish patronen. Want de richting van de trend maakt niet uit. Je kunt gewoon meebewegen met de golfbeweging.

Nou zijn er volgens Elliot maar liefst 21 verschillende corrective waves. Nu gaan we deze niet allemaal behandelen, dat is iets teveel van het goede. Dus laten we kijken naar de drie meest belangrijke patronen:

Een overeenkomstig kenmerk is een vast patroon, die vrij eenvoudig is te herkennen wanneer je de impulsive wave al hebt kunnen zien. Op de onderstaande afbeeldingen zijn ze goed te zien.

Bitcoin (BTC) en technische analyse: de Elliot Wave Theory
Elliot Wave Flat (via Babypips)

Bitcoin (BTC) en technische analyse: de Elliot Wave Theory
Elliot Wave Triangle (via Babypips)

Bitcoin (BTC) en technische analyse: de Elliot Wave Theory
Elliot Wave Zig-Zag (via Babypips)

Koerscorrecties

Zoals je ziet heb je dus verschillende soorten correcties. Je kunt een zijwaartse correctie hebben, een countertrend (dus in een bullish case een neerwaartse) correctie of dat de prijs beweegt in een triangle.

Maar die kan weer uitbreken in een nieuwe 5-wave impulse move.

Lijkt het je allemaal nog lastig en vaag? Pak de charts erbij en probeer deze patronen te tekenen in de chart. Hoe meer je uitzoomt des te beter je het vaak ziet, maar ook op kleinere timeframes zijn ze gewoon te vinden.

Meepraten? Kom gezellig langs op in onze Telegram-groep. Join het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Lees meer over:
Bitcoin BTC TA Technische Analyse

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Eerste bitcoin futures ETF handelt vandaag op New Yorkse beurs

ProShares start vandaag met de handel in hun bitcoin futures ETF. De ProShares Bitcoin Strategy ETF is formeel het eerste op...

In Turkije heeft de bitcoin koers al een nieuwe all-time high bereikt

De bitcoin koers gaat deze maand als een raket en met een prijs van, op het moment van schrijven, 61.900 Amerikaanse dollars...

Bitcoin Domino Analyse: koers richting $70.000 of eerst een pullback?

Bitcoin schommelt vandaag rond de $61.200 zonder een duidelijke richting voor de komende dagen. De grote vraag is: gaan we de...

Bloomberg-analisten: 'Tweede bitcoin futures ETF gaat nog deze week live'

Update - Vandaag start de handel in de eerste bitcoin futures ETF van ProShares, maar de handel in een tweede bitcoin futures...

Grayscale dient aanvraag in voor omzetten trust naar Bitcoin ETF

Update - Grayscale Investments, de grootste assetmanager van crypto's wereldwijd, heeft formeel een aanvraag ingediend bij de...

Bitcoin prijs tikt bijna $63.000 aan, Brazilianen steken miljarden in crypto's

De bitcoin prijs is afgelopen nacht Nederlandse tijd naar $62.983 geschoten. De huidige prijs zit 3,7% van de all-time high v...

Schiet de prijs van bitcoin naar $100.000?

De bitcoinkoers, hij ziet er heel mooi uit en er alle reden om te kijken naar een verdere stijging. Nog nooit sloot de weekko...

Miljardenbroker start met bitcoin handel voor financieel adviseurs

Interactive Brokers Group gaat bitcoin verkopen aan beleggingsadviseurs (RIA) in eigen land via samenwerkingspartner Paxos. M...

Deze on-chain indicator springt op groen, komt all-time high nu echt in zicht?

Charles Edwards, de oprichter van Capriole Investments, is altijd scherp op verandering in on-chain indicatoren die vaak een...

Goedemorgen Bitcoin: optiehandelaren speculeren op $100.000 per bitcoin

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt. Interactive...

Lees meer

Net binnen

Het vinden van een bitcoin block is weer wat lastiger geworden

Het minen van Bitcoin is weer een klein beetje lastiger geworden, een plusje van 0,95% om precies te zijn.  Het is de zeve...

Chainalysis gaat bitcoin (BTC) sparen

Chainalysis gaat een onbekend deel van haar cash omwisselen voor bitcoin. Daarmee neemt het volgende bedrijf het digitale gou...

Grayscale dient aanvraag in voor omzetten trust naar Bitcoin ETF

Update - Grayscale Investments, de grootste assetmanager van crypto's wereldwijd, heeft formeel een aanvraag ingediend bij de...

Invesco trekt aanvraag voor bitcoin futures ETF in

Het bedrijf Invesco heeft haar aanvraag in een bitcoin futures ETF abrupt ingetrokken. Opvallend, want de handel in het eerst...

Schiet de prijs van bitcoin naar $100.000?

De bitcoinkoers, hij ziet er heel mooi uit en er alle reden om te kijken naar een verdere stijging. Nog nooit sloot de weekko...

Lees meer