Tether: ‘Studie naar manipulatie bitcoin (BTC) prijs klopt niet’

‘De opmars van bitcoin (BTC) naar een prijs van $20.089 is het werk van één belegger, een zogenaamde ‘lone whale’, een rijke bitcoiner.

Deze conclusie van de onderzoekers John M. Griffin en Amin Shams staat in de herziene studie ‘Is Bitcoin really Un-Tethered?’ (PDF), waarmee het een van de meest besproken nieuwsberichten van de afgelopen week binnen de crypto community werd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het bewijzen van prijsmanipulatie van een asset, in dit geval bitcoin, is sowieso een complex gegeven. Net zoals de relatie tussen bitcoin en Tether (UDST), een stablecoin die nog steeds goed is voor het meeste volume op de cryptomarkt (nog meer dan bitcoin dus, red.).

‘Lone whale-theorie’

Waar gaat het hier om? Kort samengevat: volgens de bovenstaande academici heeft één belegger (‘ lone whale’) de prijs van bitcoin in 2017 flink doen laten stijgen (zie de onderstaande grafiek, red.).

Ze hebben hiervoor de onchain transacties van bitcoin in de periode 1 maart 2017 en 31 maart 2018 onderzocht.

De prijsontwikkeling was eind 2017 zeer opmerkelijk. Zo lag op 6 november 2017 de prijs nog op $6.700, terwijl 11 december de prijs was gestegen naar ruim $18.000, een stijging van 168%. De top lag uiteindelijk bij $20.089, uitgaande van data van Coinmarketcap.

En deze mysterieuze bitcoiner heeft gebruik gemaakt van de exchange Bitfinex, om te manipuleren, zo luidt de conclusie. Omdat zowel Tether als Bitfinex hetzelfde moederbedrijf kennen (iFinex, red), zou er controle dan wel manipulatie mogelijk zijn met de bitcoin prijs.

De Nederlander Jean Louis van der Velde is CEO van iFinex, en daarmee ook van Tether en Bitfinex. Paolo Ardoino is CTO van beide bedrijven.

De these luidt dan als volgt: Tether drukt significant meer USDT bij (dan dat ze gedekt zijn in USD, red.) en via Bitfinex zijn deze ’tethers’ gebruikt om bitcoin bij te kopen. Het gevolg is dat de prijs stijgt.

Een simpele, en mogelijk ook aanneembare these, maar in werkelijkheid ligt het genuanceerder, aldus in een nieuwe verklaring.

Reactie Tether

Tether wil in een uitgebreide verklaring deze ‘lone whale’ theorie weerleggen. Ze noemen de herziene versie (5 november d.d.) van de studie ‘gebrekkig’ en zelfs ‘beschamend’.

Ook de beschuldiging dat Tether niet 100% is gedekt, klopt volgens het bedrijf niet. Dat is opvallend, want eerder dit jaar heeft de advocaat van Bitfinex toegegeven dat elke uitgegeven USDT voor 74% gedekt is met ‘reserves’, een combinatie van cash en staatspapieren.

In deze nieuwe verklaring komt Tether dus met een andere lezing, namelijk:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Alle Tether tokens zijn volledig gedekt door reserves en de uitgifte van UDST volgt altijd de vraag op de markt en niet andersom. Met de uitgifte van USDT willen we niet de prijzen van cryptovaluta controleren’. [/penci_blockquote]

Ze zeggen verder onder meer dat de ‘lone whale’-these ‘onhandig’ en ’te gemakkelijk’ is. Volgens Tether waren de onderzoekers ook vooringenomen: de conclusie – manipulatie – stond al vast en daar heeft men vervolgens de data bij gezocht.

En daarom richt men ook de pijlen op de auteurs zelf:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Griffin (een van de auteurs, red.) laat zich met bravoure en agressief uit in de media, terwijl hij en zijn collega de cryptomarkt fundamenteel niet begrijpen. En het hardnekkige idee dat er méér vraag naar crypto gecreëerd kan worden door het bijdrukken van Tethers, klopt niet’. [/penci_blockquote]

Bitcoin community

Niet alleen Tether uit kritiek, maar binnen de cryptowereld zijn kritische geluiden te bespeuren. Waaronder Meltem Demirors, chief investment offiver bij Coinshares, in een interview met persbureau Bloomberg.

Volgens haar kun je geen conclusies trekken op alleen de onchain-data van bitcoin, maar zijn bij een studie ook de offchain data belangrijk.

Ook anderen binnen de community lieten zich uit over de studie.

Mati Greenspan houdt het op gewoon ‘fear of missing out’ FOMO onder retail beleggers. Die hebben de prijs opgedreven en niet één entiteit zoals Tether of Bitfinex. Hij heeft het over ‘miljoenen’ nieuwe accounts die bij eToro, zijn werkgever werden geopend.

Volgens Gabor Gurbacs van Van Eck, bekend van de goud ETF’s. Hij ziet de opkomst van Tether als een gevolg en niet als een oorzaak van de stijgende bitcoin prijs. Kortom, tethers zijn juist bijgedrukt vanwege een toenemende vraag naar bitcoin en niet andersom: bijdrukken van tethers om de bitcoin prijs te doen stijgen.

In de ogen van Ari Paul, CIO bij BlockTower Capital halen de onderzoekers twee zaken door elkaar. De beheerder van Tether USDT is één partij: deze neemt zowel de deposito’s van beleggers als de aankoop en distributie van activa voor zijn rekening. Maar dat maakt Tether nog géén whale.

Ook handelsplatform SFOX bracht een aanvullende studie uit naar de rol van grote beleggers (‘whales’) op de cryptomarkt. Hierin komt onder meer de oprichter van de Twitter-account Whale Alert aan het woord.

Een van de terechte conclusies is dat onder meer in een dat er wél degelijk whales actief zijn op de cryptomarkt die de prijs van bitcoin kunnen manipuleren. Maar daarmee is niet gezegd dat één whale geheel verantwoordelijk was voor de ongekende stijging van bitcoin eind 2017.

Bron: Decrypt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...