Tether drukt opnieuw $160 miljoen USDT bij, Peter Brandt uit kritiek

Tether drukt opnieuw $160 miljoen USDT bij, Peter Brandt uit kritiek

De Bitcoin (BTC) koers is in 8 dagen met 40% gestegen, van $6.700 naar $9.500 op 29 april. Op moment van schrijven staat de koers bij $8.800, onder meer omdat beleggers tussentijds winst nemen.

Tether USDT

Vrijwel parallel aan deze opmars, drukt stablecoin Tether USDT meer voorraden bij. En dat terwijl er al voor $2,7 miljard dollar aan verse USDT aan de markt is toegevoegd dit jaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is de meest populaire stablecoin van de bitcoin markt, het handelsvolume ligt doorgaans hoger dan van Bitcoin zelf.

Handelaren zweren erbij omdat ze bij fiat valuta zoals dollar en euro afhankelijk zijn van de SEPA-standaard. Wil je 'vers' geld naar je exchange sturen, dan duren één tot twee werkdagen simpelweg te lang.

Vandaar dat steeds meer beurzen een USDT handelspaar aanbieden. Waarvan de BTC-USDT op Binance verreweg de meest gebruikte is.

Vers geld

Tether Inc. kan 'met een druk op de knop' nieuwe USDT creëren.

Daarvoor dient men wel 1 USD voor elke 1 USDT als dekking aan te houden. Op dit moment staat er maar liefst 7,8 miljard USDT op de balans van de Tether Treasury.

En het bijdrukken van USDT gaat gewoon door, zo bericht onder meer Cointelegraph.

De afgelopen 24 uur is er voor $160 miljoen aan nieuwe Tether bijgeprint. In twee 'batches' van respectievelijk 60 en 100 miljoen dollar aan USDT.

Deze nieuwe voorraad is opgeslagen in de wallet van Tether (Treasury). Stel dat een exchange meer USDT wil, dan kan het daartoe een verzoeken indienen bij Tether Inc.

Binance en OKEx

Via het Twitter-account van Whale Alert zijn deze 'verplaatsingen op de blockchain' te volgen. Zodra de koers van bitcoin volatieler is, ontstaat er een vraag naar meer USDT.

Zo is er maar liefst 91 miljoen aan USDT tokens verplaatst naar Binance en OKEx, waarvan de bulk naar de eerstgenoemde beurs. Hieronder een voorbeeld van één dergelijke verplaatsing.

Peter Brandt uit kritiek

De positie van Tether in de markt is veelbesproken. Zo loopt er nog een rechtszaak tussen de staat New York en iFinex, het moederbedrijf van Tether én Bitfinex.

Uit de rechtbankdocumenten blijkt dat slechts 74% van de USDT daadwerkelijk gedekt is. Daar kwam de advocaat van iFinex openlijk voor uit.

Ook beleggersveteraan Peter Brandt heeft vraagtekens over het gebruik van USDT. Hij vergelijkt de stablecoin met een 'Nigeriaanse snuisterij'. Nigeria is een land dat gebukt gaat onder forse inflatie van circa 18%.

Volgens Brandt is het bezitten en vasthouden van USDT zeer risicovol, omdat de stablecoin niet gereguleerd is in de VS.

Gebruik dan vooral ook niet als een instrument om belasting te ontwijken, stelt Brandt. Zoals bekend is elke transactie vastgelegd op de blockchain en in te zien door (fiscale) opsporingsautoriteiten.

Het bijdrukken van USDT betekent niet per definitie dat de bitcoin koers stijgt. Handelaren kunnen met USDT ook een short-positie innemen, speculerend op een lagere koers.

In een recent onderzoek wijzen twee academici de manipulatie van de bitcoin prijs eind 2017 door ‘toedoen’ van USDT af.

Lees meer over:
Bitcoin BTC tether usdt

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties