Twitter hack: Waarom gebruiken de oplichters Bitcoin (BTC) om te cashen?

Twitter hack: Waarom gebruiken de oplichters Bitcoin (BTC) om te cashen?

Bij de grootschalige Twitter hack is er circa 13 Bitcoin (BTC) gestolen, omgerekend ruim 127.000 dollar (111.000 euro).

De gestolen Bitcoin is geïncasseerd op een drietal adressen en verstuurd naar één nieuw Bitcoin adres, zo laat onderzoeksfirma Chainalysis weten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar waarom gebruiken deze internetoplichters Bitcoin als betaalmiddel? Hoe werkt een Bitcoin transactie eigenlijk?

Bitcoin (BTC) transactie

In dit specifieke geval werkt een bitcoin transactie als volgt.

Degenen die in de val zijn getrapt, hebben een bepaalde hoeveelheid BTC gestuurd naar het Bitcoin adres dat in de nep tweets van de prominente accounts is gebruikt. De belofte was simpel: stuur bitcoin en krijg het dubbele terug.

Een simpele oplichtingstruc die blijkbaar nog steeds werkt. Naar het 'grootste' adres is namelijk 373 keer een brokje BTC gestuurd. Iemand is zelfs 40.000 dollar verloren.

Onder de motorkap van de bitcoin blockchain gaat een prachtige combinatie van cryptografie, data structures en non-turing-complete scripting schuil.

Iedere gebruiker op het netwerk mag zelf bepalen welke fee hij een transactie meegeeft. Elke transactie komt in de zogenaamde memory pool terecht. Bekend als de mempool.

Een miner die de volgende block produceert, kiest een aantal transacties uit deze mempool en stopt deze in een block. Hij kiest eerst de transacties met de hoogste fee in BTC. Een nieuw block in de ketting is een feit.

De aan elkaar geregen blocks noemen we samen een blockchain. Dat is een openbaar grootboek waar alle transacties zijn in te zien. Eenmaal bevestigd zijn deze transacties permanent, er is geen terugdraai optie.

En Bitcoin is digitaal, 'hard' geld, kortweg het meest populaire digitale goed in de historie van de mensheid.

Opsporing simpeler

Maar de ledger is open, dus alle transacties zijn door iedereen in te zien. Dat maakt het opmerkelijk dat criminelen Bitcoin gebruiken. Je ziet de gestolen Bitcoin gewoon 'zitten' op de blockchain.

Dat sluit aan bij wat Jonathan Levin, mede-oprichter van Chainalysis naar aanleiding van de Twitter hack zegt.

Zij leveren software aan Amerikaanse en Europese opsporingsdiensten. Bedoeld om verdachte transacties op de blockchain te brandmerken, ook wel 'tainted' bitcoin adressen genoemd.

In dit geval is het adres ook gebrandmerkt. Een Amerikaanse senator heeft al opgeroepen dat Twitter moet gaan samenwerken met Amerikaanse opsporingsdiensten omdat (oud-) politici zijn getroffen.

Ook een beurs als Coinbase was er snel bij om het bitcoin adres van de hackers te blokkeren, zo meldt deze twitteraar.

Digitaal en liquide

Niettemin liggen de voordelen van Bitcoin enigszins voor de hand. In plaats van een zak cash in een donker bos op te halen, kunnen internetoplichters hun inkomsten incasseren achter hun laptop. Ze hoeven zich dus niet op straat te begeven.

Bovendien is Bitcoin zéér liquide. Met andere woorden: de vraag naar Bitcoin is zodanig dat je altijd wel kunt verkopen.

Zoals Samson Mow van Bitcoin bedrijf Blockstream tegen nieuwssite Coindesk zegt:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'It’s common sense that the attackers would choose Bitcoin. Bitcoin is the most censorship resistant and liquid asset in existence'. [/penci_blockquote]

Je hebt simpelweg geen account nodig bij een bank of betaalprovider om je gelden te ontvangen. Dat betekent dat de criminelen geen persoonsgegevens hoeven achter te laten.

Pseudoniem en Coinjoins

Maar een bitcoin transactie is niet compleet privé. In dit geval hebben bedrijven als Chainalysis de ontvangende bitcoin wallet snel in de smiezen. Ook weten ze precies welke wallets beurzen gebruiken.

Willen de hackers uiteindelijk gaan cashen in dollar of een andere valuta, dan is daar een counterparty voor nodig.

Een eerste stap is om de BTC te anonimiseren via een Bitcoin mixer. Want één van de manieren om je privacy op het netwerk te verbeteren is via een Coinjoin.

Let op: mixen an sich is niet strafbaar, je hebt het recht op privacy.

Bedrijfjes zoals Wasabi en Samourai bieden een wallet waarmee dat mogelijk is. De hacker stuurt een transactie naar de mixer. Een transactie die nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Maar het spoor kan daar ook eindigen.

Want via een Coinjoin wordt de transactie van de hacker gehusseld met een aantal transacties (van andere gebruikers). Na het mixen is de geldstroom van de gestolen bitcoin niet meer zo makkelijk te volgen.

Nieuw bitcoin adres

En met dat nieuwe Bitcoin adres ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Een van de mogelijkheden is uit te cashen via een peer-to-peer beurs zoals Bisq en Hodl Hodl.

Je kunt op deze manieren zelf je uitbetalingsmogelijkheden kiezen, je bent als gebruiker dan afhankelijk van de privacy die de opties je geven.

Een andere optie is een Bitcoin ATM, waarvan een deel nog niet voldoet aan de FATF-regelgeving. Maar dat stuit op praktische bezwaren. Hoe ruim 100.000 euro uit te cashen? In 1.000 briefjes van 100 euro?

Optie drie is simpelweg je Bitcoin gebruiken en niet uit laten cashen in het fiat geldstelsel. Zowel in de 'echte' wereld als op het dark web zijn er inmiddels genoeg producten en diensten te koop met Bitcoin.

Kortom, er is een smal digitaal weggetje, waar de hackers nog ongezien kunnen balanceren. Het is dan ook geen verrassing dat Europol interesse toont in de technologie die een Wasabi wallet gebruikt.

En dat maakt cash voor het overgrote deel van de criminelen nog aantrekkelijker dan Bitcoin. Dat is namelijk nog anoniemer.

Twitter hack: Waarom gebruiken de oplichters Bitcoin (BTC) om te cashen?

Lees meer over:
Bitcoin BTC hack Twitter

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Update: Handel in bitcoin futures ETF van Valkyrie is gestart

Update: De Valkyrie Bitcoin Futures ETF is genoteerd aan de Nasdaq. Het fonds is het tweede exchange-traded fund dat voor Ame...

Komen de 150.000 bitcoin van de Mt.Gox exchange nu écht vrij?

In februari 2014 ging het destijds grote Mount Gox onderuit en werd alle handel op het platform stilgelegd, enkele uren later...

China vraagt om de mening van inwoners rondom aanpak bitcoin

Een Chinese overheidscommissie vraagt de mening van Chinezen rondom de aanpak van bitcoin (BTC) in het land. De Nationale Com...

Bitcoin analyse: koers zakt terug naar $60.000

Na het bereiken van een nieuw all-time-high is bitcoin zijn bullish trend op de lagere tijdsbestekken kwijtgeraakt. Gevolg is...

Google waarschuwt voor bitcoin-oplichters op YouTube

Google waarschut voor hackers die YouTube-accounts stelen om mensen op te lichten. De Google’s Threat Analysis Group deelt ee...

Robinhood CEO over hun cryptowallet: 'We hebben een wachtlijst van 1 miljoen mensen'

De bitcoin - en cryptowallet van Robinhood heeft een wachtlijst met daarop één miljoen mensen. Dat claimt CEO Vlad Tenev in e...

Bitcoin Update: koers komt tot rust rond $60.000

In Koerskijken neemt Elroy van Het Crypto Huis de koers van Bitcoin met je door. In de technische analyse geeft hij inzic...

Twee Amerikaanse banken gaan bitcoin verkopen

Twee Amerikaanse banken gaan bitcoindiensten aanbieden in hun online omgeving. Five Star Bank en UNIFY Financial Credit Union...

Fysieke Bitcoin munten van 1 tot 1.000 BTC. Wat is een Casascius coin?

Bitcoin is digitaal geld. Daar twijfelt niemand aan. Maar wist je dat je deze Bitcoin ook als fysieke coin kunt kopen? Dit zi...

Goedemorgen Bitcoin: waarschuwing over oplichters op YouTube

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt. Google waarsch...

Lees meer

Net binnen

Fysieke Bitcoin munten van 1 tot 1.000 BTC. Wat is een Casascius coin?

Bitcoin is digitaal geld. Daar twijfelt niemand aan. Maar wist je dat je deze Bitcoin ook als fysieke coin kunt kopen? Dit zi...

CoinMarketCap lekt 3,1 miljoen e-mailadressen van gebruikers na hack

De grote website CoinMarketCap is naar verluidt slachtoffer geworden van een hack. Een lijst van 3,1 miljoen e-mailadressen v...

Bitcoin Update: koers komt tot rust rond $60.000

In Koerskijken neemt Elroy van Het Crypto Huis de koers van Bitcoin met je door. In de technische analyse geeft hij inzic...

Google waarschuwt voor bitcoin-oplichters op YouTube

Google waarschut voor hackers die YouTube-accounts stelen om mensen op te lichten. De Google’s Threat Analysis Group deelt ee...

Bitcoin analyse: koers zakt terug naar $60.000

Na het bereiken van een nieuw all-time-high is bitcoin zijn bullish trend op de lagere tijdsbestekken kwijtgeraakt. Gevolg is...

Lees meer