VanEck en SolidX komen met bitcoin trust, maar het is géén ETF

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft tot nu geen goedkeuring verleend voor een Bitcoin ETF. Aanvragers VanEck Securities en SolidX Management komen nu met een list: een trustfonds, zo is bekend gemaakt in een persbericht. Maar wat houdt dat in?

Bitcoin ETF

Beurswaakhond SEC heeft op 12 augustus het besluit over de drie lopende bitcoin ETF-aanvragen uitgesteld tot de volgende maand en oktober.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

ETF staat voor ‘exchange traded fund’. Het is te omschrijven als een indextracker, die zo nauwkeurig de prijs van een onderliggend product volgt. Zoals goud, maar ook toe te passen op de prijs van bitcoin (BTC).

Gevestigde financiële partijen zoals VanEck willen graag een dergelijk fonds aanbieden aan geaccrediteerde beleggers en grotere pensioen – en hedgefondsen.

Een ETF maakt namelijk speculatie mogelijk zonder zelf ‘fysieke’ bitcoin te bezitten.

Bitcoin Trust

Van Eck en Solid X komen nu met een beleggingsproduct met de naam VanEck SolidX Bitcoin Trust.

Institutionele beleggers kunnen een 144A aandeel in dit fonds kopen en zo toegang krijgen tot bitcoin, gedekt door ‘fysieke’ bitcoin.

Het voordeel ten opzichte van een Bitcoin ETF is er geen goedkeuring voor nodig van de SEC. SolidX en VanEck kunnen dit product vanuit hun bestaande licentie lanceren.

Vanaf aanstaande donderdag 5 september wil men onder de SEC richtlijn 144A de aandelen in het fonds gaan aanbieden.

Reacties op Twitter: ‘Géén bitcoin ETF’

Jurist Jake Chervinsky benadrukt op Twitter dat het fonds géén bitcoin ETF is.

De jurist trekt een vergelijking met het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), dat in 2013 is gestart. Dat Grayscale fonds heeft ruim 239 bitcoin (BTC) onder beheer, omgerekend ca. $2,3 miljard.

Hij verduidelijkt zijn punt in een tweede tweet, waarbij een trustfonds bepaalde voordelen mist ten opzichte van een exchange traded fonds.

Lees meer over:
Bitcoin ETFSEC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...