Crypto betalingen in Venezuela binnenkort mogelijk via centrale bank?

Opnieuw cryptonieuws vanuit Venezuela. Vorige week werd bekend dat het land overweegt om bitcoin en ethereum toe te voegen aan de nationale reserves. Deze keer gaat het nieuws over betalingen met cryptovaluta.

Bitcoin en crypto in Venezuela

President Nicolas Maduro verklaarde dat de overheid een betalingsmethode voor cryptovaluta gaat introduceren. De gestelde tijdspanne hiervoor is ‘zeer binnenkort’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze betaalmethode moet het mogelijk maken om ‘gratis nationale en internationale betalingen’ te doen. Iedereen uit het land moet een transacties kunnen plaatsen.

Dit nieuws maakte Maduro bekend op een persconferentie.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De minister van Financiën en de centrale bank van Venezuela hebben nieuwe instrumenten ontwikkeld die zeer binnenkort op de markt komen. Iedereen kan hiermee transacties gaan doen voor zowel nationale als internationale betalingen via het bankaccount van de centrale bank.”[/penci_blockquote]

Dit klinkt als een hele grote stap voor een natie. Over het algemeen zijn overheden conservatief en terughoudend over cryptomunten.

Bij Venezuela is dit echter anders. Zij hebben een cryptocurrency die door de staat is uitgebracht: de Petro. Deze munt is gebacked door de olie reserves van het land.

Een keerzijde: alle betalingen via de cryptovaluta zijn op deze manier via de centrale overheid te controleren, een vorm van censuur.

Lees ook: President Venezuela geeft bank opdracht uitgifte cryptomunt Petro

Petro vs. de Amerikaanse dollar

Maduro doet pogingen om andere landen te overtuigen om deze Petro ook te gaan accepteren als alternatief voor de Amerikaanse dollar.

De oppositie van Venezuela is minder blij met dit nieuws. Juan Guaido ziet het als een “wanhopige stap van een regime”. Volgens meer dan vijftig landen gezien is hij echter de ‘rechtmatige leider van het land’.

Hij voegt er aan toe dat “het toevlucht nemen tot dit soort uitvlucht mogelijkheden, benadrukt de economische crisis die het regime doormaakt.”

De Verenigde Staten oefent sancties uit op het Zuid-Amerikaanse land waardoor internationale betalingen spaak lopen.

Dit is indirect ook de reden dat de centrale bank van het land bitcoin overweegt te accepteren en de BTC gaat opslaan in cold storage.

Bron: Bloomberg