Amerikaans congres overweegt ‘digitale dollar’ om economie te stimuleren

Terwijl de markten blijven instorten en de VS naar het Congres kijkt voor een reddingsplan, komt ineens het plan voor een ‘digitale dollar’ op tafel te liggen.

Op dit moment wordt er een enorm stimuleringspakket klaargestoomd om de economie te redden van de gevolgen van het coronavirus. Hierbij komt vanuit de kant van van de House Democrats een stimulans die in de toekomst liquiditeitsinjecties veel eenvoudiger moeten maken: een ‘digitale dollar’ en de oprichting van ‘digitale wallets’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dollar goes digital

Het is opmerkelijk te noemen dat ook de Verenigde Staten nu in de richting van Central Bank Digital Currencies (CBDC) aan het kijken in. Vooralsnog was het vooral China die hiermee hoge ogen gooide. Maar nu lijkt ook de VS dus serieus te kijken naar het opzetten van infrastructuur voor een digitale valuta van de centrale bank.

Zowel de ‘Take Responsibility for Workers and Families Act‘ van spreker Pelosi als de ‘Financial Protection and Assistance for America’s Consumers, States, Businesses, and Vulnerable Populations‘ van voorzitter Maxine Waters van de Financial Services Committee benoemen het concept. Een dergelijke ‘digitale dollar’ moet een manier zijn om de Amerikaanse burgers economisch te stimuleren.

In het voorstel gaat het om een digitale dollar, die wordt gedefinieerd als ‘een balans uitgedrukt als een dollar bestaande uit digitale grootboeken die als passiva worden geregistreerd op de rekeningen van een Federal Reserve Bank’. Een andere omschrijving is de volgende:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Een elektronische waarde-eenheid, terugbetaalbaar door een in aanmerking komende financiële instelling (bepaald door gouverneurs van het Federal Reserve System).”[/penci_blockquote]

Uiteraard wordt zo’n wallet gekoppeld aan een identiteit. Het is compleet permissioned systeem en je bent compleet je privacy kwijt: iedere betaling wordt ermee gecheckt.

Volgens Forbes moeten de banken onder de Federal Reserve zelf ook een digitale wallet beschikbaar stellen aan elke Amerikaanse persoon die ook in aanmerking komt voor de betalingen.

Bovendien zou de U.S. Postal Service ernaar streven om niet-bankiers of personen zonder de geldig ID te helpen toch een digitale dollarrekening te krijgen.

Maatregelen

Dit conceptidee past wel in het straatje dat de Federal Reserve (en daarmee heel Amerika) is ingeslagen. De afgelopen week kwamen ze al met meerdere maatregelen om de economie te boosten:

Tot overmaat van ramp maakte de Fed gisteren bekend dat ze ‘ongelimiteerd geld gaan printen‘ als dat nodig blijkt. Verder wordt er ook onderzocht of er helikoptergeld kan worden ingezet. Daarmee moet er op een makkelijke manier liquiditeit in het systeem komen.

Met een digitale dollar moet dit nóg makkelijker gaan worden.

Bitcoin

Dit is echter allemaal koren op de molen van Bitcoin. Bij Bitcoin is het niet mogelijk om geld te printen. Met de maximale 21 miljoen BTC en de havings iedere vier jaar, is de cryptomunt deflatoir. Hierdoor heeft het geen last van bubbels en heeft het ook geen injecties nodig om te bestaan.

Als de maatregelen van de US nog extremer gaan worden, ligt hyperinflatie op de loer. Bij Bitcoin is dit onmogelijk. Het is een protocol dat haar fundament heeft gebouwd op wiskunde en cryptografie. Niet op het vertrouwen en van bankiers om van de geldpers af te blijven.

Ben je geïnteresseerd geraakt in Bitcoin? Kom dan vooral eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!