Verkoopcijfers Ordinals op bitcoin dalen met 60%

2213 totale weergaven
NFT

Het bitcoinnetwerk wordt minder gebruikt voor non fungible tokens (NFT’s). In de loop van januari is er een daling geweest van 60% betreffende het verkoopvolume. De cijfers staan in schril contrast met de recordhoogten van december 2023.

Met het zogenoemde Ordinal protocol kun je met inscripties ook NFT’s op bitcoin maken. Voorheen waren Ethereum en Solana nog bij uitstek de plekken voor dit soort digitale eigendomsbewijzen.

In december van het afgelopen jaar overtrof bitcoin dan toch eindelijk ethereum als de blockchain met het hoogste NFT-verkoopvolume. Eerstgenoemde boekte een aanzienlijke “omzet” van $881 miljoen, wat de $353 miljoen van ethereum deed verbleken.

In januari heeft ethereum de koppositie weer gepakt, met een omzet van $328 miljoen, vergeleken met de $314 miljoen van bitcoin.

Onderstaande grafiek laat mooi zien hoe er eind 2023 heel veel bitcoin NFT’s werden verkocht, maar ook hoe dit in januari alweer minder werd.

De eerste stijging werd toegeschreven aan de toegenomen belangstelling voor inscripties en Ordinals. Met name op 10 december was het raak. Er werd maar liefst $10 miljoen aan transactiekosten betaald op één dag om deze Oridnals te ‘minten’.

Volgens data van Dune Analytics stonden de ‘minting costs’ op 14 januari een stuk lager, na een daling van 83%. Dat is ook goed te zien in onderstaande grafiek.

Lees meer over: