4 voorwaarden voor een Bitcoin Reformatie, scheiding van geld en staat

In een recent interview met Bitcoin Magazine NL pleit Jameson Lopp, bitcoin engineer en privacy-voorvechter voor een scheiding van geld en staat.

Ook in een recente studie van Adamant Research stelt de Belgische Amerikaan Tuur Demeester een vergelijkbare vraag: is bitcoin de brandstof voor een nieuwe Reformatie van de 21e eeuw? Een tijd waarin ‘we’ ons los maken van het huidige financiële stelsel van kwantitatieve versoepeling?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

The Bitcoin Reformation

In de paper met het titel ‘The Bitcoin Reformation’ (PDF) bespreken de auteurs onder meer de parallel tussen de opkomst van bitcoin en de Reformatie, een 16de eeuwse afsplitsing binnen het westerse christendom, ingezet door Maarten Luther, Johannes Calvijn en andere vroege protestanten.

Volgens de onderzoekers zijn er vier voorwaarden nodig om een reformatie te herhalen in de 21e eeuw. Dat wil zeggen een afsplitsing van de internationale monetaire en financiële orde.

1. Monopolie op geldcreatie

De eerste voorwaarde is de aanwezigheid van één partij of collectief die het monopolie heeft. In 16e eeuw was het de katholieke kerk die de macht had over religie.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De Kerk had de macht binnen het rechtssysteem om rivalen uit te sluiten. Die monopolie leidt tot twee risico’s. De burger kiest andere aanbieders van religieuze diensten kiezen. En de burger kiest een andere vertegenwoordiger van het rechtssysteem.’ [/penci_blockquote]

Nu heeft het internationale en monetaire stelsel (met het IMF als gezicht) het monopolie heeft over de financiële dienstverlening.

Financiële autoriteiten hebben controleren ook deels het juridische stelsel. En dat geeft ze de macht om de concurrentie te ‘elimineren’. De onderzoekers voegen daar – met de nodige hopium aan toe: bitcoin zal als betaalmiddel juridische erkenning krijgen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Banken brengen nu aantoonbaar teveel in rekening voor hun diensten. Daarmee riskeert men dat zowel de burgers als de overheid voor een andere verstrekker van kapitaal gaat kiezen.'[/penci_blockquote]

2. Technologische revolutie

De tweede voorwaarde ligt voor de hand: er moet sprake zijn van een baanbrekende technologische doorbraak.

En deze technologische vooruitgang is een katalysator van sociaal-economische verandering. Denk onder meer aan de drukpers, de stoommachine, de telegraaf en het internet. Maar ook cryptografie zodat het probleem van ‘double spending’ is opgelost.

3. Een kritische massa (van millennials)

Een derde voorwaarde is dat er een ‘economische klasse van mensen’ gaat strijden voor een nieuw ideaal. De onderzoekers wijzen naar de millennials, de mensen geboren tussen 1980 en 2000. Deze groep is sceptisch over het financiële stelsel, waarbij banken een centrale rol vervullen.

Ze maken een vergelijking met de opkomst van een nieuwe handelsklasse in de 16e en 17e eeuw. En de afname van invloed van rijke landheren en priesters in Europa.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Uit een onderzoek van Facebook uit 2016 blijkt dat slechts 8% millennials financiële instellingen vertrouwt.

Bijna de helft (45%) is klaar om over te stappen zodra er een betere optie langskomt. We zien deze groep als een belangrijke groep die investeert in BTC. Daarnaast zorgen millennials voor een significant deel van het besteedbaar inkomen in 2029’.[/penci_blockquote]

4. Cryptografie, privacy, proof of keys

Volgens de onderzoekers is het spelen van ‘eigen bank’ een voorwaarde. Door zelf verantwoordelijk te zijn voor haar bezit, neemt de privacy en digitale soevereiniteit toe.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Met encryptie verovert iemand zijn alleenrecht op privacy. We zien dat millennials interesse hebben in bitcoin en onderwerpen zoals VPN, Tor, Signal, Purism, U2F en PGP.’

‘In de 16e eeuw werd de belangrijkste doctrine van de Lutherse Reformatie samengevat met de woorden Sola Fide wat zich vertaalt naar alleen geloof. Gelovigen hadden geen priester meer nodig. Met deze technologie in eigen hand, is er geen bank meer nodig’. [/penci_blockquote]

Hierin zien de onderzoekers een (mogelijk vergezocht) parallel met de Protestantse Reformatie en de 21e eeuw: het oproepen van eenheid en overtuiging.

Zo is een van de dominante principes binnen (een deel van) de bitcoin en crypto community: ‘not your keys, not your coins’ het principe om in eigen beheer je private keys op te slaan.

Op fundamenteler niveau is er ook het principe van ‘Vires in Numeris’, de kracht van getallen. En met ‘Don’t trust, verify’, roept men op om de integriteit van open-source software te testen.

Ook het woord ‘HODL’ refereert aan ‘Hold on for dear life’, het vasthouden van je bitcoin, wat de prijs ook doet.

Kortom, een interessante studie om het belang van bitcoin in een groter perspectief te plaatsen. Of de scenario’s ook zich zo daadwerkelijk gaan voltrekken, valt (zeer) te bezien. Ook gezien de belangen die er spelen bij de gevestigde orde.

The Bitcoin Reformation

Lees het complete onderzoek hieronder terug.

Bron: AMBCrypto

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

Nieuws
Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

wat is ripple Nieuws
Ripple Rechtszaak In Hoger Beroep, Kan Ripple 1 Euro Worden?

Terwijl investeerders wachten op updates over de Ripple rechtszaak, is de XRP koers met -0,3%...

Wat is Solana Nieuws
SOL Koers Stijgt 28%, Gaat Solana Nog Stijgen Deze Crypto Rally?

Na Bitcoins krachtige prestatie en de zijwaartse beweging rond $62,000 gebeurde er veel op de...

Bitcoin bearish Nieuws
Bitcoin Duikelt Omlaag: $600 Miljoen Uit ETF Gesluisd in Recorduitstroom!

Bitcoin zag een daling van meer dan 3% van zijn hoogste punt in de afgelopen...

Lees meer