Voorzitter beurswaakhond: ‘Bitcoin-ETF nog geen zekerheid’

De voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities & Exchange Commission) geeft aan dat men voorlopig in de VS niet hoeft te rekenen op een Bitcoin-ETF.

Nog geen goedkeuring

Jay Clayton, voorzitter van de SEC, wil eer van een goedkeuring van een Bitcoin-ETF sprake kan zijn zeker weten dat manipulatie van de markt niet mogelijk is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij zei dat dat de handel in cryptocurrencies nog steeds erg gevoelig is voor manipulatie. Daarnaast is er niet genoeg waarborging voor de bewaring van de onderliggende activa. Die veiligstelling beschouwt de SEC als erg belangrijk.

Clayton: “What investors expect is that trading in the commodity that underlies that ETF makes sense and is free from the risk of manipulation. It’s an issue that needs to be addressed before I would be comfortable”

Wat beleggers volgens Clayton verwachten is dat de handel in de commodity (bitcoin in dit geval) die ten grondslag ligt aan zo’n ETF gevrijwaard is van risico of het mogelijke risico van manipulatie.

Mogelijke doorbraak

Een Bitcoin ETF werd door veel pleitbezorgers van de crypto-industrie gedurende dit jaar aangehaald als een belangrijke ontwikkeling. Ze zien een dergelijk fonds als een middel om de liquiditeit te vergroten en om institutionele investeringen aan te trekken. Ze menen dat dit voor een doorbraak gaat zorgen voor de koers.

De bitcoin daalde van zo’n 20.000 dollar in december naar iets meer dan 3.500 dollar. Op het moment koerst de bitcoin boven de 4.100 dollar. De gehele markt daalde liefst van 850 miljard naar slechts 115 miljard dollar deze week. Op het moment lijkt het sentiment weer stijgende op de 135 miljard dollar.

Bitcoin-ETF’s

In augustus van dit jaar heeft de SEC negen aanvragen voor een ETF op bitcoins afgewezen. In juli was dat ook het geval bij een aanvraag van de gebroeders Cameron en Tyler Winklevoss, oprichters van Amerikaanse cryptobeurs Gemini. Eind december staat een andere Bitcoin-ETF op de planning om goed- of afgekeurd te worden: de VanEck & SolidX Bitcoin-ETF. Die beslissing kan nog eenmaal worden doorgeschoven naar februari 2019.

De uitspraken van Clayton zijn tot nu toe de meeste duidelijk aanwijzingen dat beleggers op korte termijn nog niet hoeven te rekenen op groen licht voor een Bitcoin-ETF. Zijn verklaring komt ook nadat de SEC verschillende ICO projecten aan heeft gepakt. Zo kregen de cryptoprojecten Airfox en Paragon sancties opgelegd en moesten ze boetes betalen.

Bronnen: Crypto Slate, CNBC

Foto: Still CNBC