Amerikaanse schuldenberg door $24.000.000.000.000, Bitcoin draait door

De Amerikaanse schuldenberg is door een nieuwe top geschoten. De totale schuld van het land (328 miljoen inwoners) is door de grens van 24 biljoen dollar. Oftewel 24.000 miljard dollar, uitgeschreven als 24.000.000.000.000.

Criticasters wijzen naar president Donald Trump als schuldige. Het ongebreidelde tempo waarmee hij de staatsschuld op laat lopen, is nog niet eerder gebeurd in de Amerikaanse monetaire historie. Tijdens zijn eerste termijn heeft Trump 4.000 miljard aan deze uitdijende berg toegevoegd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De schuldenmeter loopt dus met rasse schreden op, zo laat marktonderzoeker Trading Economics weten. Per hoofd van de bevolking is de schuld op bijna $73.000. Per belastingbetaler ligt de schuld zelfs op $193.000.

Het is een bekend gegeven: Amerika leeft zwaar op de pof. Ter vergelijking: de Nederlandse staatsschuld ligt momenteel op 390 miljard euro, omgerekend circa 23.000 euro schuld per inwoner.

Het laatste gemeten Bruto Nationaal Product (BNP) lag op 725,4 miljard euro in 2017.

Amerikaanse staatsschuld 1942 – nu. Bron: Trading Economics

‘Printer goes brrrr’

Amerika is met een BNP van 19.300 miljard dollar de grootste economie ter wereld. Het land verkeert dus (al langer) in de toestand dat de staatsschuld hoger ligt dan het totale inkomen.

Bovendien wordt het land hard getroffen door het Coronavirus met 435.000 gemelde besmettingen, waarvan bijna 15.000 sterfgevallen.

De afgelopen maand is de Federal Reserve, de centrale bank, met een gigantisch opkoopprogramma gestart. Bovendien kwam de regering Trump met een aantal noodpakketten voor het bedrijfsleven en burgers. Opgeteld gaat het om een stimuleringsprogramma van maar liefst 6.000 miljard dollar.

Het is bedoeld om de Amerikaanse economie niet volledig in het slop te laten raken door COVID-19. Zo zijn juist de grote steden geraakt door het virus en loopt het werkloosheidscijfers keihard op.


Werkloosheid VS. (Bron: Tradingeconomics.com)

Ter vergelijking: in 1990 was het Bruto Nationaal Product van de VS nog circa 6.000 miljard dollar.

JPMorgan, de grootste bank van de VS, heeft becijferd dat COVID-19 leidt tot 5.500 miljard dollar aan gemiste inkomsten. Denk aan vliegtuigmaatschappijen, horecabedrijven, maar ook gemeenten die minder parkeergelden kunnen innen.

Ook de

Amerikaanse schuldenberg door $24.000.000.000.000, Bitcoin draait door

Bitcoin (BTC) draait door

Bitcoin, ontstaan na de financiële crisis in 2008, komt vooralsnog ongeschonden uit de Coronacrisis en draait ‘gewoon’ door.

Ja, er was een onverwachte prijsdip op 13 maart naar $3.850, maar voorlopig houdt de support bij $7.000 stand. Ten opzichte van de openingskoers in 2020, schommelt de koers daar momenteel wat onder.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de aandelen – en obligatiemarkt weet bitcoin (en goud) de schade te beperken. Goud is in 2020 sterker gestegen dan bitcoin, terwijl de prijs van een vat ruwe olie (West Texas Instruments, WTI) met ruim 50% is gedaald.

Schiff: “Trump wringt de natie uit”

In de ogen van goudexpert Peter Schiff is president Trump een gevaar voor de natie. ‘Hij voegt meer schuld toe aan de balans in vier jaar dan wat Bush deed in 8 jaar’, zo laat hij op Twitter weten.


Zijn tweet kreeg ook de nodige bijval van bitcoiners. Vorige week adviseerde bitcoiner en anarchist Max Keiser nog dat bitcoiners nu juist moeten vasthouden aan hun bitcoin. En deze niet om te zetten in ‘fiat debt coupons’, oftewel waardeloos papier geld.

Ook zei Keiser: zodra mensen niet aan goud kunnen komen, vluchten ze naar bitcoin.

Ook de populaire schrijver Robert Kiyosaki, bekend van het boek ‘Rich Dad,, Poor Dad, zegt in een podcast met Anthony Pompliano dat Bitcoin interessant is als “asset buiten het systeem”.

Het bitcoin netwerk blijft doordraaien, wat de koers ook doet. Bitcoin is robuust genoeg om te overleven in monetair onzekere tijden. Als pure belegger is het even doorbijten, maar er is nog altijd genoeg leuks gaande in de wereld van BTC.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwsBTCVS

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Lees meer