Weiss Ratings: Bitcoin’s fundamenten sterker dan ooit

Volgens het infameuze beoordelingsbureau Weiss Ratings is de fundamentele waarde van Bitcoin sterker dan ooit tevoren. Zij zien daarvoor vijf grote redenen, zo stelden zij in een recent verschenen artikel op de website van Weiss Ratings. Het standpunt is opmerkelijk omdat Weiss Ratings in het verleden Bitcoin relatief lage scores toekende, tot groot ongenoegen van de Bitcoin community.

De vijf redenen van Weiss Ratings:

1) De Bitcoin blockchain is veiliger dan ooit

De Bitcoin blockchain wordt beveiligd door de gezamenlijke processorkracht van alle Bitcoin miners. Dit wordt ook wel de hashrate genoemd. Ondanks een dip vanwege het ineenstorten van de prijs is die hashrate sinds een jaar geleden verdubbeld. Dat betekent dat het netwerk tegenwoordig twee keer zo moeilijk en duur is om met een 51%-aanval aan te vallen dan voorheen. Zo’n aanval kost daardoor een fortuin aan stroomkosten, momenteel zo’n $280.000 per uur. De benodigde hoeveelheid processorkracht om het netwerk aan te vallen is daarnaast zó groot dat zoveel capaciteit nergens te huren is. Dat maakt Bitcoin veiliger dan ooit tevoren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Weiss Ratings: Bitcoin's fundamenten sterker dan ooit
De Bitcoin hashrate groeide van 17 miljoen terahashes per seconde naar 38 miljoen terahashes per seconde

2) De hoeveelheid dagelijkse actieve adressen is stabiel

Door een blockchain analyse van Weiss Ratings is gebleken dat het dagelijks aantal actieve Bitcoin wallets stabiel gebleven is. In totaal zijn het ongeveer een half miljoen adressen die per dag actief zijn. Volgens Weiss Ratings is het een zeer positief teken dat het aantal gebruikers tijdens een berenmarkt (bear market) stabiel is gebleven.

Weiss Ratings: Bitcoin's fundamenten sterker dan ooit
Het absolute aantal Bitcoin adressen stijgt continu omdat oude adressen blijven bestaan, maar het aantal dagelijkse actieve adressen is stabiel op ongeveer 500.000 adressen per dag

3) Het aantal Bitcoin transacties is verdubbeld

Na het ineenstorten van de Bitcoin bubbel daalde het aantal dagelijkse Bitcoin transacties van ongeveer een half miljoen naar slechts 135.000 per dag. Sinds het dat punt in april bereikte is het aantal transacties echter weer gestaag gestegen. Inmiddels staat het met 276.000 transacties per dag ruim twee keer zo hoog. Volgens Weiss Ratings is dat een zeer gezond teken. Het betekent volgens hen dat de paniek-verkopers uit de markt zijn gedrukt en sterkere marktparticipanten sindsdien een grotere rol zijn gaan spelen.

Weiss Ratings: Bitcoin's fundamenten sterker dan ooit
Het aantal dagelijkse transacties verdubbelde van een dieptepunt van 135.000 per dag naar 276.000 per dag

4) De Bitcoin transactiekosten zijn gedaald tot ongeveer $0,25

Tijdens de piek van de Bitcoin bubbel stegen de transactiekosten tot ongekende hoogtes. Bitcoin werd daardoor veelvuldig bekritiseerd. Weiss Ratings wijst erop dat sindsdien de transactiekosten sterk zijn afgenomen. In totaal worden er dagelijks $76.000 aan transactiekosten betaald voor ongeveer 300.000 transacties per dag. Daarmee is de gemiddelde prijs per transactie tot gedaald nog maar $0,25. Dat is goedkoop en positief voor de adoptie van Bitcoin, aldus Weiss Ratings.

Weiss Ratings: Bitcoin's fundamenten sterker dan ooit
Na het ineenstorten van de bubbel zijn ook de transactiekosten teruggekeerd naar een normaal niveau. Op dit moment wordt er zo’n $76.000 dollar aan transactiekosten per dag betaald voor ongeveer 300.000 transacties

5) Bitcoin’s Lightning Network groeit gestaag

Het Lightning Network is een extra netwerk bovenop Bitcoin waarop razendsnelle en goedkope transacties kunnen plaatsvinden. Het netwerk startte in het begin van 2018 toen de markt in het slop raakte met slechts een handjevol knooppunten. Ondanks de teleurstellende markt is het netwerk sindsdien flink gegroeid tot zo’n 2600 knooppunten. Ook de transactiecapaciteit van het Lightning Network is daarmee hand in hand gegroeid tot ongeveer 500 bitcoins, of $1,8 miljoen dollar. Volgens Weiss is dit nog maar het begin en is er voor het Lightning Network nog veel meer ruimte om te groeien.

Weiss Ratings: Bitcoin's fundamenten sterker dan ooit
Het Lightning Network groeide van bijna niets uit tot een capaciteit van $1.8 miljoen dollar

Weiss Ratings

Weiss Ratings maakte in 2017 naam omdat het de eerste keer was dat een professioneel beoordelingskantoor scores toekende aan cryptovaluta. Dat leverde voor velen onverwachte resultaten op. Zo kreeg marktleider Bitcoin ‘slechts’ een score van C+ toegekend. Een enkele cryptovaluta wist hoger te scoren, maar geen project kreeg hoger dan een B. In latere evaluaties werden iets betere scores toegekend. Weiss Ratings kijkt bij het toekennen van scores deels naar de kansen en risico’s voor investeerders. De scores van Weiss Ratings zijn dan ook meer bedoeld als investeringsadvies dan als oordeel over de technologie.