Goud prijs bereikt nieuwe recordhoogte terwijl Bitcoin koers stijgt naar het hoogste niveau sinds september boven $64.000

478 totale weergaven
Bitcoin goud correlatie

Goud is in twee weken met meer dan 5% gestegen en heeft een recordhoogte bereikt. De stijging is te verklaren door de recente Fed renteverlaging en geopolitieke spanningen. Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Goud prijs op recordhoogte

De goudprijs heeft het hoogste niveau bereikt na een renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve. Crypto-analisten delen nu hun voorspellingen over wanneer Bitcoin hetzelfde kan doen. Volgens GoldPrice.org bereikte de goudprijs op 23 september een recordhoogte van $2.629 per ounce, na een stijging van meer dan 5% in de afgelopen twee weken.

De grote beweging van goud volgt op de renteverlaging van de Fed met 0,5% op woensdag 18 september. Dat gaf goud de juiste steun in de rug. Want een renteverlaging maakt het rendement op kortlopende staatsobligaties minder aantrekkelijk. Goud is dan aantrekkelijk als extra optie in je portfolio, net zoals bitcoin.

Door oplopende wereldwijde spanningen en de voortdurende oorlogen tussen Rusland en Oekraïne, Israël en Hamas, en de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, neemt de vraag naar goud toe.

Daarnaast is het volume van de wereldwijde aankopen van goud door centrale banken verdrievoudigd sinds Rusland Oekraïne binnenviel begin 2022, volgens een rapport van Goldman Sachs. Onderzoekers van de investeringsbank op Wall Street voorspellen dat de goudprijs begin 2025 $2.700 zal bereiken. De toekomstige renteverlagingen van de Fed gaan daarbij helpen.

Volgens Peter Boockvar, Chief Investment Officer bij Bleakley Financial Group, heeft goud echter nog steeds niet zijn inflatie-gecorrigeerde prijs overschreden, die in 1980 een piek bereikte van $3.200.

Toch kon goudfan Peter Schiff het niet laten om digitale activa te bekritiseren in een bericht op X op 23 september. “Goud heeft opnieuw een recordhoogte bereikt, maar weinig beleggers merken het op of geven erom. Met zoveel aandacht voor Bitcoin missen beleggers niet alleen de winsten van goud, maar ook de betekenis van de stijging.”

Bitcoin koers

BTC, door analisten ook wel digitaal goud genoemd, is ook aan het stijgen, met een prijsstijging van 8,5% sinds de renteverlaging van de Fed. De afgelopen 24 uur is de koers boven de $64.000 geraakt.

In een notitie aan investeerders op 22 september zegt Markus Thielen, oprichter en CEO van 10x Research: “De kans op een grote uitbraak neemt toe naarmate we het cruciale oktober-maart-venster naderen”. Hij voorspelt een  nieuw recordhoogte vóór het einde van 2024.

“De prestaties van Bitcoin in 2024 hebben opnieuw het seizoenspatroon gevolgd, net zoals in 2023. Daarom moeten handelaren rekening houden met een grote uitbraak, mogelijk nieuwe recordhoogtes bereiken in Q4 2024.”

Analist Rekt Capital ziet ook dat BTC weer in de accumulatiefase zit, een goed signaal op de korte termijn.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...