Aantal Bitcoins op beurzen daalt tot laagste niveau van 2024
Het aantal beschikbare bitcoins op wereldwijde crypto exchanges is gedaald tot een nieuw jaarlijks dieptepunt. Dit is een positieve ontwikkeling voor de Bitcoin (BTC) koers, omdat minder bitcoins op beurzen betekent dat de verkoopdruk afneemt. De vraag is nu: wanneer zal de Bitcoin koers daadwerkelijk van deze bullish trend profiteren?
Steeds minder bitcoins beschikbaar op beurzen
Het hele jaar door zijn de bitcoin-reserves op cryptobeurzen in hoog tempo afgenomen. Dit duidt erop dat steeds meer investeerders ervoor kiezen om hun bitcoins zelf te beheren.
Wanneer investeerders besluiten hun bitcoins te verkopen, moeten ze deze eerst terugsturen naar de beurzen. Omdat dit een extra stap vereist, worden de munten vaak naar persoonlijke wallets verplaatst met de intentie om ze voor de lange termijn te bewaren. Het is dan dus ook een zeer bullish signaal wanneer veel bitcoins van de exchanges verdwijnen.
CryptoQuant-analist Gaah liet gisteren in een kort bericht op het analyseplatform weten dat de BTC-voorraad op de exchanges tot het laagste punt van het jaar is gezakt. “Dit zou kunnen duiden op verminderde verkoopdruk, wat mogelijk gunstig is voor een bullmarkt,” zo schrijft de on-chain expert.
Volgens Gaai is de groeiende adoptie van self-custody strategieën de belangrijkste reden waarom steeds meer bitcoins buiten gecentraliseerde beurzen bewaard worden. Met name sinds de ondergang van FTX eind 2022 lijken steeds meer investeerders te beseffen dat geen enkele partij te vertrouwen valt, en dat je beter het heft in eigen handen kunt nemen.
Gaai eindigt zijn bericht met de verwachting dat deze ontwikkeling zal leiden tot steeds meer langetermijninvesteerders in de markt, “wat kan leiden tot een veerkrachtigere markt die minder vatbaar is voor grote paniekverkopen”.
Kan de BTC koers profiteren?
Het dalende aanbod van bitcoins op beurzen is zonder meer een positieve ontwikkeling voor de bitcoin koers. Minder verkoopdruk maakt het immers makkelijker voor bitcoin om in waarde te stijgen. Toch speelt de vraag naar het decentrale activum een cruciale rol in de prijsvorming. Zoals Gaai in zijn bericht opmerkt, moet ook de vraag naar bitcoin blijven toenemen om een nieuwe bullmarkt te ontketenen.
Aan de aanbodzijde heeft ook de recente Bitcoin halving in april een positieve impuls gegeven. Sindsdien ontvangen Bitcoin miners 3,125 BTC in plaats van de eerdere 6,25 BTC waardoor er minder nieuwe munten in omloop worden gebracht. In het verleden was dit telkens de katalysator voor een nieuwe bullmarkt, en ook dit keer lijkt men niets anders te verwachten.