‘Amerikaanse overheid stuurt 10.000 Bitcoin naar Coinbase’

333 totale weergaven
silk road bitcoin

Er is weer een groot aantal Bitcoin onderweg naar Coinbase. Het gaat deze keer om geld dat in beslag is genomen van Silk Road. Tenminste, dat zijn de laatste geruchte.

Bijna $600 miljoen aan bitcoin, in beslag genomen door de Amerikaanse autoriteiten in verband met de beruchte Silk Road-zaak, is overgedragen naar een Coinbase Prime-wallet. Dat meldt Arkham Intelligence. Deze transactie betreft 10.000 bitcoin en is onderdeel van de circa $2 miljard aan BTC die het Amerikaanse Ministerie van Justitie in beslag nam na het sluiten van de illegale marktplaats Silk Road.

Eerder dit jaar, in april, zou een wallet met meer dan 30.000 bitcoin een testtransactie van 0,001 BTC hebben uitgevoerd naar een andere wallet die aan Coinbase Prime toebehoort. Deze activiteiten volgen op de definitieve uitspraak van een Amerikaanse beroepsrechtbank eind 2023, waarin de verbeurdverklaring van bijna 70.000 BTC, verbonden aan Silk Road, werd bevestigd.

De overdracht van deze grote hoeveelheid bitcoin naar een exchange zoals Coinbase kan mogelijk invloed hebben op de markt, hoewel de intenties achter deze specifieke transactie nog onduidelijk zijn. Het lijkt erop dat de Amerikaanse autoriteiten bezig zijn de geconfisqueerde fondsen te beheren en wellicht te liquideren.

Silk Road

Silk Road is een van de (online) marktplaatsen waar Bitcoin voor het eerst op relatief grote schaal als betaalmiddel werd gebruikt. Het platform werd in 2013 opgerold. Het platform werd in 2011 opgericht door Ross Ulbricht, onder het pseudoniem “Dread Pirate Roberts”. De site opereerde op het dark web en was alleen toegankelijk via de Tor-browser, wat anonimiteit garandeerde voor gebruikers.

Silk Road stond voornamelijk bekend om de handel in illegale goederen, zoals drugs, wapens, valse identiteitsbewijzen en hacking-diensten. Maar er werden bijvoorbeeld ook veel boeken verkocht. Betalingen op het platform werden uitsluitend gedaan in Bitcoin, wat destijds een relatief anonieme manier van betaling was.

Bij de arrestatie van Ulbricht werd een enorme hoeveelheid bitcoin in beslag genomen, waarvan de waarde destijds veel lager was dan vandaag. In totaal werd er ongeveer 144.000 BTC geconfisqueerd. Ulbricht werd uiteindelijk veroordeeld tot een dubbele levenslange gevangenisstraf zonder de mogelijkheid van voorwaardelijke vrijlating.

Zijn arrestatie en de daaropvolgende rechtszaak trokken wereldwijd aandacht en zetten de gevaren van anonieme marktplaatsen op het dark web in de schijnwerpers. Ulbricht zit nog altijd vast. Donald Trump heeft beloofd hem clementie te verlenen als hij herkozen wordt. In zijn eerste termijn als president gingen die geruchten ook, maar toen deed Trump niets.

De inbeslagname van de bitcoin verbonden aan Silk Road heeft geleid tot langdurige juridische processen en verkopen door de Amerikaanse overheid. Dit heeft ook bredere discussies aangewakkerd over de regulering van cryptocurrencies en hun rol in illegale activiteiten.

Lees meer over:
misdaadSilk Road

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...