Auto-industrie zet massaal in op de blockchain technologie

874 totale weergaven

BMW is een samenwerking aangegaan met een blockchain-startup om de technologie toe te passen in haar supply-chain. Zij wil middels de techniek er voor gaan zorgen dat de kobalt dat in haar batterijen wordt gebruikt niet afkomstig is van ongereguleerde mijnen.

De Duitse autofabrikant wil de blockchain gaan gebruiken om ervoor te zorgen dat het kobalt ethisch verantwoord is. BMW wordt daarbij bijgestaan door het Londense Circulor.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Circulor

De meeste elektrische voertuigen hebben kobalt in hun batterijen. Probleem daarbij is dat meer dan 65 procent van het wereldwijde aanbod afkomstig is uit de Democratische Republiek Congo.
Twintig procent daarvan wordt gewonnen in ongereguleerde mijnen.

Circulor is gespecialiseerd in supply-chain management en gaat BMW helpen ervoor te zorgen dat elektrische auto’s geen kobalt uit niet-gereguleerde mijnen gebruiken, waar kinderarbeid en andere onwettigheden mogelijk zijn.
Volgens Douglas Johnson-Poensgen, CEO van Circulor, laat het huidige experiment zien dat blockchain uitstekend werk verricht bij het traceren van kobalt in afkomst.

Johnson-Poensgen heeft behoorlijk wat ervaring in Afrikaanse regio’s, gezien hij eerder betrokken was bij het ontmantelen en verwijdering van bommen in Sierra Leone.
Voordat hij Circulor oprichtte, werkte hij voor Barclays Bank en BT.

MobiCoin

Maandag werd ook duidelijk dat Daimler, het bedrijf achter BMW’s rivaal Mercedes-Benz, ook een pilot lanceerde om een cryptomunt te lanceren, de zogeheten MobiCOIN.
Het project, dat vorige maand van start ging, gaat bestuurders belonen voor milieuvriendelijk gedrag in rijgewoontes.
Het project bevindt zich de komende drie maanden in de testfase, waarbij 500 chauffeurs die milieuvriendelijke rijmethoden toepassen, worden beloond met MobiCoins.

Duitse automakers duiken massaal op de blockchain

De afgelopen maanden hebben meerdere Duitse autogiganten de blockchain-technologie omarmd.
In februari kondigde BMW al een samenwerkingsverband aan met VeChain, het blockchain-gebaseerde supply chain-verbeteringsplatform.

Diezelfde maand kondigde Porsche aan een samenwerking aan te zijn gegaan met de in Berlijn gevestigde start-up XAIN.
Zij gaat de blockchain technologie gebruiken bij het verbeteren van de vergrendeling en in verschillende toepassingsmogelijkheden van autonoom rijdende auto’s.

Daarnaast trad in januari de chief digital officer van Volkswagen, Johann Jungwirth, toe tot de raad van toezicht van de IOTA Foundation, een non-profit stichting dat de blockchain wil gaan gebruiken voor het internet of things (IoT).

Bronnen: Coin Telegraph, Reuters

Foto: Flickr / mariordo59

Inschrijven nieuwsbrief


Lees meer over:
IOTA