Bitcoinbeurs Bakkt krijgt tractie: ruim 1 miljoen aan openstaande futures

Bakkt heeft nu ruim één miljoen dollar aan bitcoin (BTC) future contracten openstaan, ook wel ‘open interest’ in vakjargon. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Britse firma Skew Markets.

Bitcoin (BTC) futures via Bakkt

Open ‘interest’ is de som van alle openstaande contracten op de futuresmarkt, in dit geval Bakkt. Deze contracten zijn niet gesloten en ‘open interest’ geldt als een maatstaf van marktactiviteit op een platform.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Conclusie: Bakkt krijgt meer tractie onder geaccrediteerde en institutionele investeerders. Men rekent ook mining bedrijven ook haar doelgroep die met een future hun risico in de bitcoin markt kunnen spreiden.

Eén miljoen dollar lijkt veel, maar valt totaal in het niet bij huidige mores in de markt, zoveel is duidelijk. Bij derivatenbeurs BitMEX ligt – op moment van schrijven – de ‘open interest’ bij $800 miljoen. Er is dus nog een lange weg te gaan voordat Bakkt dat punt bereikt, hoewel BitMEX meer retailgedreven is.

Marktpositie van Bakkt

Op 23 september is het handelsplatform van de Intercontinental Exchange (ICE) uit Atlanta gelanceerd. ICE heeft als veelvraat, onder meer eigenaar van de New York Stock Exchange, op de financiële markten een naam opgebouwd. Falen komt in het woordenboek van CEO Jeff Sprecher niet voor. Kortom, de ambities zijn hoog.

De propositie van het platform is zeer gelaagd. Op de oppervlakte is er de futureshandel, die qua opzet ook verschilt van andere marktpartijen. Elk contract sluit met een afrekening in ‘fysieke’ bitcoins en geen dollar.

Dat is iets waar de markt ook aan moet wennen, zo merkte Su Zhu, CEO van Three Arrows Capital, onlangs op. Niets menselijks is de financiële markt vreemd: onbekend maakt onbemind. Dat heeft ook praktische oorzaken.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Bakkt kreeg in eerste instantie weinig impact omdat zowel handelaren als hun systemen zich moeten aanpassen. Zo moeten future brokers wennen aan het idee dat de contracten met bitcoin en niet met dollars sluiten.Daar moet men hun ICT op aanpassen. Ook is er een groep die eerst afwacht wat er gaat gebeuren’. [/penci_blockquote]

Bakkt is dus in eerste instantie bedoeld om geaccrediteerde en institutionele investeerders te laten wennen aan een nieuwe asset. Jake Chervinsky, juridisch expert bij Compound Finance, zei voorafgaand aan de lancering (23 september j.l.) van het platform.

Meer speculatie op bitcoin

Dat Bakkt zijn futures afrekent in bitcoin in plaats van dollars kan meer effect op de bitcoin prijs zorgen. Volgens marktvolgers kán het de markt meer gaan balanceren. De handel komt vooral van retailbeleggers op beurzen zoals BitMEX, Coinbase en Binance.

Ook het volume bij Bakkt is sinds vorige week donderdag behoorlijk aangetrokken, zoals de Bakkt Bot op Twitter ook aangeeft.

Op 28 oktober was er sprake van een tijdelijk hoogtepunt van $10.3 aan volume, toen de prijs van bitcoin op de spotmarkt boven de $10.000 piekte.

Frappuccino afrekenen met Bakkt-app

Maar Bakkt is nog méér dan dat. Zo was er onlangs in het nieuws dat ze met een consumentenapp op de proppen komen. In de eerste helft van 2020 moet het zover zijn. Via de betaalapp van Bakkt reken je af webshops of fysieke winkels met bitcoin of andere cryptovaluta.

Vooralsnog ontvangen de winkeliers fiat geld in plaats van crypto, zo is de verwachting. Maar het is een eerste stap naar meer adoptie. Starbucks heeft wereldwijd meer dan 30.000 koffiewinkels.

CME

Marktbreed lijkt de interesse onder lange termijn investeerders toe te nemen. Zo is – wederom – meer activiteit te bespeuren bij futuresplatform CME afgelopen periode, zo merken de onderzoekers van Skew Markets op.

Eerder werd bekend dat de Chicago Mercantile Exchange (CME) met een nieuw product kwam. Het plan was om in 2020 met opties op Bitcoin futures te komen. Deze week druppelden de eerste details binnen van deze propositie.

Ook Bakkt gaat vanaf 9 december opties op bitcoin futures aanbieden. Dat maakte ICE eind vorige maand bekend.

Bron: Cryptoslate

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...