‘Verzoek tot opgraving lichaam CEO QuadrigaCX’ als bewijs van overlijden

1026 totale weergaven

Het advocatenkantoor dat de gebruikers van voormalig cryptobeurs QuadrigaCX vertegenwoordigt, wil dat onderzoekers het lichaam van zijn voormalige CEO opgraven.

Een brief van advocatenkantoor Miller Thomson aan de Canadese politie vraagt de autoriteiten om het lichaam van Gerald Cotten weer boven de grond te halen om het te onderzoeken. Cotten stierf eind december (naar verluidt) aan complicaties van de ziekte van Crohn. Hij was toen 30 jaar oud.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

QuadrigaCX onduidelijkheid

Het doel van deze brief is om namens de getroffen gebruikers de Royal Canadian Mounted Police (de ‘RCMP’) te verzoeken om postmortale autopsie op het lichaam van Gerald Cotten uit te voeren.

Hiermee willen ze met het lichaam zowel de identiteit als de doodsoorzaak proberen vast te stellen. Reden hiervoor is de onduidelijkheid rond de dood van Cotten en de aanzienlijke verliezen van getroffen klanten.

In totaal heeft cryptobeurs QuadrigaCX ongeveer 76.000 klanten gedupeerd. Deze klanten hadden bij elkaar meer dan $162 miljoen op de beurs staan.

De dood van Cotten werd in de eerste maand na zijn overlijden nog geheim gehouden. De exchange accepteerde stortingen, terwijl de klanten hun tegoeden niet konden opnemen.

Kort nadat de dood van de CEO op de website was aangekondigd door zijn weduwe Jennifer Robertson, ging de beurs offline. Die tijd maakte de beurs ook bekend dat Cotten de enige persoon was met toegang tot de private keys van de cold wallets.

Lege wallets

Uit een onderzoek Ernst & Young bleek echter dat de wallets van de beurs leeg waren. De meeste cryptovaluta waren verstuurd naar andere exchanges.

Later werd duidelijk dat Cotten waarschijnlijk een aanzienlijk deel van dat geld van (de klanten van) Quadriga had gebruikt om mee te traden.

Er zijn echter veel vraagtekens bij de dood van Cotten. Volgens de verklaring van Robertson was hij overleden aan complicaties van de ziekte van Crohn, wat over het algemeen niet dodelijk is.

Een overlijdensakte vanuit het Indiase ziekenhuis waar Cotten terecht kwam, spelde zijn naam verkeerd. De arts die Cotten onderzocht, vertelde aan Vanity Fair ook dat de doodsoorzaak niet officieel vastgesteld was.

De advocaat van de vrouw vertelde aan CoinDesk dat ze “diepbedroefd was om van dit verzoek te horen.”