Dit zijn 3 voorbeelden van neppe bitcoin weggeefacties op Twitter

Too good to be true. De wereld van cryptomunten wordt soms opgeschikt door fraudezaken en oplichting. Zo worden bekende Nederlanders zoals Ali B gebruikt in Facebook advertenties, zien we dat er een kopie is gemaakt van de website van Cryptohopper en waarschuwde de AFM recent voor boilerrooms, een financiële onderneming die een zeer speculatieve of frauduleuze belegging aan de man wil brengen.

Een nieuwe trend op Twitter rukt op. Zo worden er tweets van populaire personen of bedrijven nagebootst waarbij ze bitcoin (BTC) weggeven. Dit is bijvoorbeeld Charles Hoskinson overkomen, de bedenker achter Cardano, Elon Musk en cryptobeurs Coinbase.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit zijn nep accounts met maar één doel, het afpakken van je bitcoin.

1. Populaire Twitter-accounts

Maar ook op officiële Twitter accounts met veel volgers zien we dit verschijnen. Op 12 augustus zond Anthony “Pomp” Pompliano een tweet uit met zijn wekelijkse nieuwsbrief, waarbij volgers zich kunnen aanmelden en regelmatig e-mails van Pomp kunnen ontvangen.

Net onder Pomp’s tweet is een Twitter-account met de naam “Adam [BTC / HODL]” die zegt: “Bedankt Coinbase, ik heb zojuist 1.90680 BTC ontvangen – Iedereen kan meedoen, er is niet veel meer over.”

Dit zijn 3 voorbeelden van neppe bitcoin weggeefacties op Twitter

2. Coinbase

De oplichters hebben een neppe website gebouwd, waarbij bezoekers een Coinbase-logo zien met een bericht voor nieuwe gasten. De site vraagt bezoekers om 0,1 tot 10 BTC naar een bepaald bitcoin adres te sturen.

Als tegenprestatie, krijgt de verzender een bonus van 1 tot maar liefst 100 BTC. Het ontvangende adres blijkt diverse malen gewijzigd te zijn, zo blijkt uit onderzoek van news.Bitcoin.com.

Het adres dat op moment van schrijven op de website wordt gebruikt, bevat geen BTC. Er hebben zelfs nooit transacties plaatsgevonden bij dit adres. De oplichters hebben bij dit adres nog niets buitgemaakt.

Maar de bezoekers van de website zien iets anders. Er wordt een block explorer op de website getoond met als doel de bewering te versterken dat mensen hun geld echt verdubbelen. Het blijkt allemaal nep te zijn.

Dit zijn 3 voorbeelden van neppe bitcoin weggeefacties op Twitter

Een voorbeeld van een dummy blockexplorer, redactie

3. Elon Musk

Elon Musk, de oprichter van Tesla, is ook het doelwit van een frauduleuze Twitter-actie. De fraude wordt op dezelfde manier gedaan als bij Coinbase.

Een willekeurig Twitter-account deelt een nepfoto en onder een ander nepaccount zegt iemand dat ze net een paar BTC hebben gekregen.

De website op de foto leidt ook naar een neppe Tesla-pagina die bijna exact hetzelfde is als de Coinbase-versie. Ook hier staat een block explorer die BTC-transacties laat zien. Er is ook een voortgangsbalk die laat zien hoeveel BTC er nog over is van de actie.

De opportune en relatief anonieme cryptowereld is een lucratief doelwit voor hackers en online oplichters.

Het is niet zeker of Twitter op de hoogte is van de recente fraudes. Vorig jaar ontdekten onderzoekers dat 15.000 neppe cryptogerelateerde accounts op Twitter bestonden.

Lees hier een aantal tips om je Bitcoin veilig te houden

Bron: Bitcoin.com