‘Bitcoin beurzen minder belangrijk voor netwerk, impact halveert naar 20%’

774 totale weergaven

Gecentraliseerde beurzen spelen een minder belangrijke rol pp het Bitcoin netwerk. Waar de exchanges voorheen verantwoordelijk waren voor een groot deel van de transacties, neemt hun aandeel nu juist af.

Bitcoin via beurzen

De voorgaande jaren waren de beurzen goed voor een veel hoger percentage van de transactiekosten dat miners verdienen. Dat is te verklaren met twee oorzaken:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze eerste oorzaak suggereert dat on-chain transacties de kant van utility op bewegen en dat het aandeel van speculatie afneemt. Het gebruik van slimmere technieken door beurzen is evident. Daarover later meer.

Omdat de Bitcoin blockchain open en transparant is, kun je de data analyseren. Zo is te zien dat het aantal actieve adressen toeneemt.

Volgens recente gegevens van Glassnode lijkt het erop dat de netwerkactiviteit van Bitcoin steeds minder bij gecentraliseerde beurzen vandaag komt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]De On-chain Exchange Fee Dominance indicator laat de rol van gecentraliseerde exchanges in het Bitcoin ecosysteem zien. Zo’n 20% van alle fees van de miners zijn momenteel afkomstig van transacties vanaf beurzen. In 2018, nadat BTC zijn hoogtepunt bereikte, bedroeg dit aantal 41%.”[/penci_blockquote]

De on-chain transacties die te maken hebben met beurzen zijn onder te verdelen in een aantal categorieën:

'Bitcoin beurzen minder belangrijk voor netwerk, impact halveert naar 20%'

De afname van de ‘exchange fee dominantie’ kan te maken hebben met de adoptie van betere technieken. Zo is bekend dat je als beurs met de combinatie van SegWit en het batchen van transacties enorm aan kosten kunt besparen.

Zo maakte Coinbase vorige maand bekend dat ze hierdoor in 2020 maar liefst 75% aan kosten bespaarden.

Daarbij moet wel gezegd worden: de Amerikaanse beurs was een van de laatste grote partijen die batching implementeerde. Door deze verbetering konden ze zelfs het aantal numerieke transacties met 95% reduceren.

Toenemende activiteit

Ondanks het teruglopend aandeel van de kosten, is het op de beurzen wel weer drukker aan het worden. In augustus steeg het cumulatieve handelsvolume met bijna 60% ten opzichte van een maand eerder, blijkt uit een onderzoeksrapport van CryptoCompare.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“In augustus stegen de volumes op de grootste (top-tier) beurzen met 58,3% tot $529 miljard. De lower-tier-volumes stegen met 30,2% tot $291 miljard.”[/penci_blockquote]

Onder de Top Tier beurzen rekenen ze de grote namen, zoals Binance, Huobi, Coinbase, Kraken, Bitfinex en een aantal anderen.

'Bitcoin beurzen minder belangrijk voor netwerk, impact halveert naar 20%'

Met name Binance, OKEX en Huobi Global hebben een goede maand achter de rug, zoals te zien is in onderstaande grafiek. De exacte toenames bij de kleinere beurzen zijn in het rapport niet nader uitgewerkt.

'Bitcoin beurzen minder belangrijk voor netwerk, impact halveert naar 20%'
Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCtransactie