Bank of Korea onderzoekt digitale munt. Hoe rijmt dit met Bitcoin?

1208 totale weergaven
|

De Bank of Korea publiceerde gisteren een rapport over hoe centrale banken vanuit de hele wereld omgaan met het nieuwe fenomeen ‘CBDC‘. Want er zijn steeds meer landen die overwegen om zo’n Central Bank Digital Currency te lanceren. Ook De Nederlandsche Bank deelde hierover onlangs nog haar bevindingen. Maar hoe rijmt het concept van een CBDC met Bitcoin?

Central Bank Digital Currency

In het rapport worden 14 landen genoemd die concreet en in een ver gevorderd stadium onderzoek doen naar een eigen nationale digitale valuta. China is hiervan de koploper. Vorige maand lanceerden namelijk als eerste land hun DE/CP.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De wereldwijde ontwikkelingen zijn ook de Bank of Korea niet ontgaan. En dat was aanleiding om eens beter te kijken naar deze CBDC’s. En de bevindingen uit het rapport zijn zowel interessant als opmerkelijk.

Ze merken op dat het er verbeteringen nodig zijn voor payment settlements en dat er steeds minder cash geld gebruikt wordt. En dit is reden om de wereld van de CBDC’s verder te ontdekken. Want in principe is dit de digitale vorm van cash geld.

Je kunt jouw geld daarmee ‘risicoloos’ bij de centrale nank bank stallen (net alsof je het cash geld onder je matras bewaard). Het voordeel? Je hebt een alternatief naast de risicovollere commerciële bank. Het nadeel? In tegenstelling met cash geld geef je jouw privacy weg.

Korea kijkt naar landen als Zweden, Singapore, Canada, Japan, Thailand en ook Hong Kong. Zij gebruiken ‘blockchain technologie’ en een gedistribueerde database om de digitale valuta mogelijk te maken.

Het zijn slappe aftreksels van Bitcoin. Deze database is immers permissioned, wat betekent dat je goedkeuring moet krijgen om er gebruik van te kunnen maken.

Het onderzoek schrijft ook dat de centrale banken in twee kampen verdeeld zijn.

President Poetin heeft een andere kijk op deze digitale valuta. Hij zegt dat het niet mogelijk is om als land zo’n eigen currency te hebben. Het werkt volgens hem niet op internationaal niveau als je betalingen over grenzen wilt doen.

Bitcoin

Allemaal leuk en aardig, deze theorie over de voor- en nadelen van een CBDC. Maar laten we het eens in het licht van Bitcoin bekijken:

Het zijn allemaal nadelen waarvoor de ‘infrastructuur’ die bitcoin heet een oplossing biedt. Het is een vrij te gebruiken en transparant protocol. Je kunt zelf jouw privacy bepalen en de munt werkt juíst op internationaal niveau.

En naast de ‘infrastructuur’ bitcoin is ook de ‘munt’ Bitcoin fundamenteel beter dan de CBDC. Het is immers niet aan hyperinflatie onderhevig. De maximale supply staat vast en de nieuwe BTC wordt volgens een vast patroon uitgegeven. Daardoor kun jou jouw vermogen over langere termijn bewaren zonder dat je bang hoeft te zijn voor geldontwaarding.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat om door te praten over deze ontwikkelingen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCCBDC