‘Bitcoin heeft amper correlatie met goud en aandelen’

893 totale weergaven

De afgelopen twee maanden is de link tussen Bitcoin en goud regelmatig gemaakt. De aandelenmarkt kreeg een klap te verwerken vanwege het Coronavirus. Is bitcoin (BTC) een vluchthaven voor beleggers? Die vlieger lijkt niet helemaal op te gaan gezien de recente daling van de bitcoin prijs. De correlatie tussen BTC, goud én aandelen blijkt echter erg laag te zijn.

Bitcoin, goud en aandelen

De grootste cryptomunt heeft een boeiende geschiedenis in vergelijking met andere assets. Het heeft tijden gehad waarbij er een sterk verband is aangetoond tussen goud en bitcoin. Bijvoorbeeld rond de economische twijfel bij de dood van de Iraanse generaal Soleimani.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

En tijdens de meest heftige dagen van de handelsoorlog tussen de VS en China daalden de meeste aandelen terwijl BTC in waarde toenam.

De afgelopen dagen zien we een compleet ander beeld. Het Coronavirus heeft een ontregelend effect op de wereldeconomie.

Bedrijven maken winstwaarschuwingen bekend of passen hun marketingstrategie aan zoals Coolblue. Luchtvaartmaatschappij KLM / Air France kondigt bezuinigingen aan, met een dip van het aandeel KLM op de Amsterdamse beurs tot gevolg.

De aandelenmarkten blijven, zelfs na de poging van president Trump om de situatie te verhelpen, bloeden. Maar ook Bitcoin heeft het zwaar. Het verloor in een paar dagen tijd namelijk ruim 15% van haar waarde.

Goud, de meest beroemde ‘hedge’, noteerde afgelopen maandag de hoogste stand in zeven jaar. Hoe moeten we BTC nu zien? Is er überhaupt wel een correlatie met andere markten?

‘Geen correlatie’

In deze tijd van onzekerheid komt de vraag regelmatig op tafel of Bitcoin wel als veilige haven kan fungeren, zoals goud dat kan. Sommige Bitcoiners zijn echter van mening dat het erg gunstig voor Bitcoin is als de correlaties met de andere activa niet bestaat.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Alex Saunders”]”Als Bitcoin wil blijven groeien, moet het met niets gecorreleerd zijn. Het moet los komen van de crowd“[/penci_blockquote]

Interessant genoeg verklaarde Chamath Palihapitiya, CEO van Virgin Galactic, onlangs nog dat Bitcoin helemaal niet gecorreleerd is met de traditionele financiële wereld. Hij schetste dit als een positief kenmerk. Daarom raadde hij iedereen aan om in ieder geval 1% van zijn of haar portfolio in Bitcoin te steken.

Correlatie 90 dagen

Gelukkig hebben we de keiharde statistieken bij de hand om te kijken hoe het eigenlijk in elkaar zit met deze correlatie.

We kunnen de correlatie in kaart brengen met de methode van Spearman. Hierbij is er een schaal van -1 tot 1. Een score van -1 geeft een perfecte omgekeerde (of negatieve) correlatie aan, een score van 0 laat zien dat er totaal geen correlatie is en een score van 1 geeft aan dat er een positieve correlatie is.

Gaan beide assets omhoog op hetzelfde moment, dan is de correlatie 1. Gaat goud omhoog en BTC omlaag, dan is dit getal -1.

En in bovenstaande grafiek staat de gemiddelde correlatie over de laatste 90 dagen. Zoals je ziet komt de correlatie van Bitcoin met goud nauwelijks boven de 0,2 uit.

'Bitcoin heeft amper correlatie met goud en aandelen'

De rode lijn is de correlatie van Bitcoin met goud en de blauwe lijn representeert de correlatie van Bitcoin met de S&P, de Amerikaanse aandelenindex.

Voor het gemak staat de correlatie met Ethereum ook in het overzicht. Deze grijze lijn laat logischerwijs een hoge correlatie zien tussen BTC en ETH omdat beide activa in dezelfde markt opereren en ook handelsparen met elkaar hebben.

Om het nóg iets duidelijker te maken, staat hieronder de correlatie genomen over een gemiddelde van 365 dagen. Daarin is als te meer duidelijk dat de correlatie van Bitcoin met goud erg overschat wordt. Op een schaal van -1 tot 1 is een correlatie van ~0,15 niet heel sterk.

'Bitcoin heeft amper correlatie met goud en aandelen'

‘Géén correlatie bitcoin en goud’

Je kunt ook een andere methode gebruiken, die van Pearson. Op CoinMetrics kun je zelf kijken hoe de grafiek er dan uit ziet. Dit geeft nauwelijks verschillen: de conclusie blijft hetzelfde. Er is geen correlatie tussen de prijs van Bitcoin en goud. Er is ook geen negatieve correlatie te vinden tussen de aandelenmarkt en Bitcoin.

Praat mee!

Hoe zie jij Bitcoin? Is het voor jou een optie om de huidige economie te ontlopen, zie jij het als een betaalmiddel of eerder als een speculatief middel om snel rijk te worden? Kom gezellig langs in onze Telegram chat en praat mee!