Gratis Bitcoin in jouw wallet? Deze ‘dust aanval’ is een gevaar voor privacy

1229 totale weergaven
|

Er is iets opmerkelijks gaande op het Bitcoin netwerk. Er is namelijk sprake van een dust attack, wat neer komt op een AirDrop aan satoshi’s. Waarom gebeurt dit en wat zijn de consequenties?

Bitcoin dust

Dust betekent letterlijk “stof”. En deze term slaat op kleine beetjes Bitcoin die in een wallet staan (of overblijven).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze zijn eigenlijk te klein om in een transactie te verzenden, omdat de transactiekosten hoger zijn dan het verzonden bedrag. Deze dust bevat vaak een paar honderd satoshi’s, de betaaleenheid die gelijk staat aan 0.00000001 BTC.

Omdat het verzenden van deze kleine hoeveelheden BTC erg duur is in verhouding tot de waarde van de transactie, blijven ze vaak achter in wallets. En daardoor ligt het dus letterlijk te verstoffen op de blockchain.

Opmerkelijk genoeg worden er de laatste tijd heel veel van deze kleine transacties gestuurd, als zijnde een AirDrop. Een reden hiervoor kan zijn dat analisten en onderzoekers hiermee proberen de blockchain in kaart proberen te brengen.

Bitcoin blockchain analyse

De personen die deze blockchain-analyses uitvoeren, kunnen de dust gebruiken om gebruikers en hun adressen te deanonimiseren. Het idee hierachter is om een heleboel koppelingen te creëren tussen de wallets van het analysebedrijf en de adressen van de ontvangers.

Zodra het bedrijf zo’n link heeft gemaakt, kan het met analysesoftware proberen om een IP adres van de ontvangende wallet te achterhalen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Sergej Kotliar, CEO van Bitrefill”]”Als de dust wordt samengevoegd met de andere BTC van een gebruiker, helpt het bij de analyse van de blockchain. Men kan dan makkelijker adressen clusteren.”[/penci_blockquote]

Als gebruikers hun Unspend Transaction Output (UTXO’s) niet consolideren, hoeven ze zich geen zorgen te maken over hun privacy.

Een UTXO is een beetje Bitcoin waarvan jij kunt aantonen dat je de baas bent, omdat je de private key. Het totaal van UTXO’s is de balans die je in een wallet afleest.

Consolideren van een UTXO

De meeste wallets consolideren automatisch al deze UTXO’s wanneer de gebruiker een transactie plaatst. Ledger (van de bekende hardware wallets) omschrijft dit proces bijvoorbeeld op haar website.

Het consolideren van een UTXO is eigenlijk heel simpel. Je brengt het aantal UTXO’s waar jij de toegang tot hebt (met jouw private key) omlaag, door een transactie naar jezelf te doen.

Door als analysebedrijf een beetje dust op een adres achter te laten, wordt dit ook meegenomen in zo’n consolidatie. En op die manier is te achterhalen welke andere (voormalige) UTXO’s toebehoren tot dezelfde wallet en gebruiker. En dat is voor deze bedrijven erg waardevolle informatie.

CoinDesk heeft contact opgenomen met Chainalysis en CipherTrace met de vraag of ze zij deze dust attacks inzetten. Beide bedrijven ontkennen het gebruik van deze techniek.

Justin Maile, de Manager of Investigation van Chainalysis, voegt er aan toe dat dust “vaker wordt ingezet door onderzoekers” om illegale fondsen op te sporen. Volgens Maile gebruiken exchanges deze dust ook om gestolen geld op te sporen na een hack.

Het versturen of consolideren van de dust is eigenlijk heel onhandig, omdat de kosten vaak groter zijn dan de waarde ervan. Daarnaast is de kans dus dat je (een deel van) jouw privacy kwijt raakt als je deze satoshi’s verplaatst.

Aan de andere kant is het heel irritant als deze kleine beetjes BTC voor eeuwig in jouw wallet staan.

Oplossing

Een oplossing zou kunnen zijn om de dust limiet op te hogen in de Bitcoin Core wallet. Momenteel zijn de meeste wallets zo ontworpen dat transactielimiet beperkt tot 546 sats (0,00000546 BTC, of ongeveer 7 cent).

Het nadeel is dat je daarmee censuur inbouwt in het protocol. Je moet dus een afweging maken tussen privacy en censuur.

Als deze limiet omhoog gaat, zal het veel duurder worden om dust attacks uit te voeren. Maar dat zou weer ten koste gaan van gebruikers die kleine bedragen willen versturen. Als Bitcoin ooit naar de $300.000 gaat, zouden deze 546 sats bijvoorbeeld al $1,68 waard zijn. En als deze limiet wordt opgehoogd, zal het een deel van de supply onbruikbaar maken.

Een andere oplossing komt vandaan van Peter Todd. Hij stelt voor om deze UTXO’s in te gaan zetten in CoinJoins om zo toch de privacy te behouden.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC