Europa wil toegang tot Whatsapp berichten, wat betekent dit voor Bitcoin?

1080 totale weergaven

Het jaar 2020 staat volledig in het teken van regulering. Overheden en toezichthouders leggen wisselkantoren van euro naar en van Bitcoin (BTC) regels op om witwassen tegen te gaan.

Daarmee geven gebruikers van Bitcoin een substantieel deel van hun financiële privacy op, maar daar blijft het niet. Europa broedt ook op een plan om toegang te kunnen krijgen tot versleutelde messenging data.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Encryptie

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten is het (ont) versleutelen van data een heet hangijzer. Meltem Demirors van CoinShares merkt in de Unchained podcast op dat een wetsvoorstelvan de Republikeinen flinke impact kan hebben op het gebruik van end-to-end-encryptie in apps.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ik hou de wetten die te maken hebben met privacy in de gaten. Op dit moment is er een aanval gaande op versleuteling vanuit de Verenigde Staten en andere westerse landen.”[/penci_blockquote]

Het idee van deze encryptie is dat alleen de ontvanger en verzender (met hun key) berichten kunnen lezen.

Dit kun je doen door deze test bij verzenden te versleutelen, waarna de ontvanger het weer om te zetten naar plain text. Onder meer Whatsapp gebruikt deze end-to-end-encryptie, maar ook berichtendienst Signal en Telegram.

Vooropgesteld: het gaat om een voorstel, maar Europa onderzoekt of er politieke steun is voor het voorstel.

Privacy

Ook gebruikers van Bitcoin hechten aan privacy en zijn tegen een sleepnet vanuit de overheid. Geen derde partij mag de bevoegdheid hebben om zonder reden iemands transacties in te zien.

Transacties op de Bitcoin blockchain zijn pseudoniem, dus een transactie is niet gemakkelijk te koppelen aan een persoon. Door middel van know-your-customer-procedures proberen overheden daar grip op te krijgen. Dat betekent dat verkopers van Bitcoin elk bitcoin adres van een gebruiker moeten bekendmaken.

Bitcoin is een cryptografisch bouwwerk, bedacht om te werken buiten overheden om. Bitcoin draait gewoon door, wetsvoorstel of niet. Dus overheden kunnen Bitcoin als technologie niet verbieden.

Wel kunnen ze de handel en het bezit ervan bemoeilijken door daarvoor nieuwe (belasting) wetten voor te stellen.

Cryptografie in Europa

Het is echter niet alleen de Verenigde Staten waar dit thema speelt. Ook de Raad van Ministers van de Europese Unie lijkt te willen afdwingen om end-to-end-encryptie te verbieden in mobiele apps. De Oostenrijkse nieuwssite FM4 maakt vandaag melding van dit nieuws.

Europa wil toegang tot Whatsapp berichten, wat betekent dit voor Bitcoin?

Ze willen dat de eigenaren van de berichtendiensten verplicht masterkeys moeten maken voor het monitoren van met de gecodeerde chats en berichten.

Hierdoor kunnen inlichtingendiensten meekijken met de berichten. Op deze manier hopen ze ‘naar eigen zeggen’ terroristische aanslagen, zoals die van eerder deze maand in Wenen’ te kunnen voorkomen.

Bitcoin

Zoals gezegd: Bitcoin zit vol met cryptografie. In wezen is de informatie over eigendom van alle Bitcoin die er is een beetje versleutelde data. Je genereert namelijk een private key die hoort bij een public key. Hiervan zijn vervolgens weer de adressen afgeleid.

Met het ECDSA algoritme, wat staat voor Elliptic Curve Digital Signature Algorithm, kun je als het ware de eigendom van een UTXO claimen.

Het idee van Bitcoin is júist dat je alleen als eigenaar bij jouw vermogen kunt en dat inlichtingendiensten het niet zomaar kunnen afnemen doordat ze een master key hebben.

Bitcoin gaat naar verwachting het komende jaar ook de Schnorr signatures activeren in de Bitcoin Core client. De code hiervoor is gemerged en alles is klaar voor gebruik (en het doen van tests). Momenteel wordt er hard nagedacht over een manier om deze Schnorr handtekeningen ook te activeren.

Na deze update zou je als gebruiker juist meer privacy moeten krijgen omdat het delen van een ‘contract’ kan maskeren zonder dat andere mensen hierin kunnen meekijken.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuws