Bitcoin netwerk gebruikt evenveel energie als België of Finland

1046 totale weergaven
|

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Cambridge, gebruikt het bitcoin netwerk ongeveer 79,79 terawattuur (TWh) per jaar.

Dit kunnen ze vaststellen omdat ze een eigen model hebben ontwikkeld waarmee het netwerk te monitoren is. Dit heet Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining op het netwerk

Bitcoin gebruikt (of verbruikt) energie om miners rekensommen te laten doen. Deze rekensommen heten ook wel hashes en dit gebeurt op mondiaal niveau met grof geweld. Er is speciale hardware ontwikkeld – zogenoemde ASICS – die ieder op zijn beurt energie nodig hebben om hun werk te kunnen doen.

Even ter vergelijking: in 2016 gebruikte België zo’n 82,1 TWh aan energie en Finland gebruikte in datzelfde jaar 82,8 TWh.

Het netwerk gebruikt overigens nog steeds minder stroom dan Nederland. De 17 miljoen inwoners van ons kikkerlandje gebruiken jaarlijks 120 TWh.

Bitcoin vreet energie

Op mondiaal niveau is bitcoin verantwoordelijk voor 0,32% van het energiegebruik. Van al de elektriciteit die de Verenigde Staten in een jaar spendeert, kan het netwerk nog 2,7 jaar vooruit.

Cambridge merkte overigens wel op dat het vrijwel onmogelijk is om zeker te weten hoeveel stroom er nodig is om Bitcoin draaiende te houden.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Aangezien het exacte elektriciteitsverbruik niet kan worden bepaald, biedt de CBECI een scala aan mogelijkheden, bestaande uit een geschatte onder- en een bovengrens”[/penci_blockquote]

De methodologie is logischerwijs niet waterdicht. “Binnen de grenzen van deze range wordt een zo goed mogelijke geschatte schatting gedaan om een realistischer cijfer te geven wat dichtst in de buurt komt van het reële jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Bitcoin.”

Negatief of positief?

Is dit nieuws waar wij blij mee moeten zijn? Aan de ene kant zorgt een hogere hashrate voor een veiliger netwerk. Tegelijkertijd: hoe moeilijker het is om BTC te verkrijgen, hoe meer intrinsieke waarde het heeft.

Er zijn ook tegengeluiden. Bitcoin mining zou vervuilend en weggegooide energie zijn. Mede hierom zijn er verschillende nieuwe consensus mechanismen in het leven geroepen, zoals het Proof of Stake.

Dit argument wordt vaak weerlegd met het antwoord dat miners de goedkoopste energie en meest afgelegen plekken van de wereld opzoeken.

Oezbekistan heeft al aangegeven dit niet meer te tolereren. Het ministerie besloot onlangs dat miners meer moeten betalen dan andere gebruikers van het elektriciteitsnet.

Een eerder onderzoek wees uit dat 74% van de energie afkomstig is van duurzame bronnen. Lees in dit medium artikel van Dan Held waarom hij vind dat het Proof of Work mechanisme eigenlijk heel efficiënt is.

Hashrate Bitcoin

Met de schatting gaan de onderzoekers uit van de huidige hashrate en staat van het netwerk. Deze bereikte deze week overigens ook weer een nieuw record. Voor het eerst in de geschiedenis van de munt verwerken al de miners samen 114 quintillioen hashes per seconde.

Bitcoin netwerk gebruikt evenveel energie als België of Finland

Bron: Bitcoinist