Bitcoin versus de rest: de evolutie van crypto (en jezelf)

1278 totale weergaven
|

Column – Misschien heb je het de afgelopen dagen wel gelezen. IOTA kwam in noodweer terecht nadat er werd gekozen om het netwerk ‘letterlijk uit te schakelen’. Voor mij een mooie reden om mijn gedachten eens op papier te zetten over Bitcoin (BTC) versus de rest.

Cryptocurrencies

Het cryptolandschap evolueert. Een cryptofanaat evoluteert net zo goed. Na de boom-bust cycle 2017 was er ineens enorm veel keuze in de markt. Diversifiëren leek de weg naar succes en jouw portfolio kon ineens bestaan uit een mandje van verschillende cryptocurrencies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en afgeleide forks, tokens van bijbehorende protocollen, privacycoins en ga zo maar even door. Nu, ruim twee jaar later staat het landschap er (als je het mij vraagt) heel anders voor.

Een van de voorbeelden is dus IOTA. Het werd destijds binnengehaald als een baanbrekende technologie die met Tangle een unieke positie in de markt in zou nemen. De hoge verwachtingen moesten worden omgezet naar daadkracht. En fundamentele praatjes moeten worden ingewisseld voor robuuste toepassingen. En hier schort het maar als te vaak aan.

Ik graaf even diep in mijn cryptobrein naar wat er eind 2017 allemaal gebeurde. Ethereum had vol potentieel, maar vandaag de dag blijkt de ontwikkeling van 2.0 erg stroperig te gaan. Verder was Ripple hét nieuwe muntje dat voor een moonshot zou zorgen. “Banken gingen het namelijk gebruiken.”

Maar al snel werd duidelijk dat de XRP token buiten beschouwing werd gelaten. xVia, xCurrent en xRapid werden op een hoop gegooid (naar RippleNet) om zo duidelijk te maken dat de token niet per se altijd gebruikt wordt door een bank. Om nog maar niet te spreken over de XRP’s die iedere maand in de markt worden vrijgegeven.

Crypto evolutie

Dan vervolgen we de lijst met Bitcoin Cash, Bitcoin SV en Litecoin. Stuk voor stuk Bitcoins in een ander jasje. Blockgroottes, block times en dergelijke zijn getweaked, maar van een echte doorbraak kwam het (vooralsnog) niet. Wat blijkt: elk protocol mist daadkracht en decentralisatie. Het netwerkeffect blijft achterwege en de rekenkracht (hashrate) en dus de veiligheid van het netwerk blijft minimaal.

Op plek 7 in de lijst staat EOS. Een project van Dan Larimer, die na Steem een nieuwe paradepaardje heeft gevonden. Het verhaal over de 21 block producers mag bekend zijn.

Vervolgens zien we op coinmarketcap good-old Tether, de redding voor menig cryptofanaat. De perfecte manier om de volatiele markt te ontlopen. Om over TRON (het dPoS netwerk met miljoene tokens – en dus zeggenschap – in beheer van de foundation) en Chainlink (het netwerk dat zonder token ook werkt) niet te praten.

Laten we weer even terug komen op IOTA. Eerder deze week bleek dat het netwerk stop gezet kon worden doordat de zogenoemde Coordinator Node gepauzeerd werd omdat er zich grote problemen voordeden. Een bewijs dat projecten met een CEO, kantoor of grote baas effectief gezien niet decentraal zijn. Distributed staat niet gelijk aan decentraal.

Blockchain en tokens

We kunnen het blik altcoins nog verder open trekken, maar ik denk dat het punt wel gemaakt is. Perfecte theoretische praatjes worden vaak geen perfecte praktische daadjes. Wees je er van bewust waar jij je mee bezig houdt.

Het platform of het protocol zélf kan misschien wel heel geschikt zijn voor nieuwe baanbrekende toepassingen. Denk aan timestamps op de blockchain of verifiëren van de echtheid van belangrijke documenten.

Maar laat daarbij de cryptocurrency even buiten beschouwing. Dat heeft niets te maken met een token die dient als waardeopslag. Ik geloof dat 99 % van het volume van de altcoins komt door speculatie. Pure speculatie. Adoptie en use cases hebben niets te maken met prijsstijgingen.

Hou jezelf dus ook niet voor de gek. Weet waar je mee bezig bent en zorg dat je écht de fundamentals van een project snapt. Wees kritisch en kijk ook vooral eens naar Bitcoin.

Evolutie van jezelf

Persoonlijk zie ik altcoins als een speculatief middel met een high risk-reward. Het is een minimale toevoeging aan de heavy Bitcoin bags. Op bijna alle vlakken kunnen ze niet tippen aan Bitcoin. Hoe meer je je verdiept in Bitcoin en de ware aard (en oorsprong) van cryptocurrencies,ga je zien dat Bitcoin écht anders is.

Bitcoin is goed in het zijn van geld. Bitcoin is baas is het zijn van een oppotmiddel. Ook is Bitcoin koning als het gaat om netwerkeffect en Bitcoin is keizer als het gaat om monetaire waarde.

Het begon allemaal met Bitcoin als ‘digitaal geld’ om de bankenwereld, het kartel en geldontwaarding te ontlopen. Daarna kwam er een evolutie in de markt waarin je als investeerder werd meegezogen. Uiteindelijk wordt het survival of the fittest en evolueert de investeerder ook. Stop tijd in het onderzoeken van Bitcoin en lees bijvoorbeeld de whitepaper eens écht goed door.

Je hoort wel eens ‘Bitcoin, not blockchain’. Ik zou daaraan willen toevoegen ‘Blockchain, not cryptocurrency’. Bitcoin? Ja! Blockchain? Mhwa… Tokens? Tsja…

Is een altcoin daarmee direct ‘niet winstgevend’? Nee hoor, het is een prima speculatief middel. Kan het het waard zijn om meerdere cryptovaluta naast Bitcoin te hebben? Het kan een prima strategie zijn, maar wees je wel bewust van de fundamentals en het nut van al die tokens. Buy Bitcoin!