Bitcoin (BTC) steeds meer in trek bij professionele beleggers na prijspump

1143 totale weergaven

Waar 2017 het jaar van de retail belegger was die zich in Bitcoin (BTC) ging verdiepen, lijkt 2020 het jaar te worden van de institutionele investeerder. Onder andere Grayscale, Bakkt en de CME overleggen goede statistieken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Grayscale Bitcoin Trust

Fondsbeheerder Grayscale Investments is erin geslaagd het beheerde vermogen in minder dan twee weken met nog eens $1 miljard te vergroten. Dit heeft natuurlijk ook (deels) te maken met de prijsstijging van Bitcoin.

Via Grayscale kun je aandelen kopen in het Bitcoin Trust fonds. Zij regelen alles qua opslag en beheer en dus is het een hele laagdrempelige manier om als institutioneel belegger in Bitcoin te investeren.

Volgens de update van 28 juli hebben ze nu in totaal $5,1 miljard aan beheerd vermogen (AUM). Het gros van dit bedrag, namelijk $4,3 miljard, is terug te herleiden naar het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Naast Bitcoin houden ze ook andere cryptouccrency’s in beheer zoals Ether, Bitcoin Cash en bijvoorbeeld Zcash.

Bitcoin (BTC) steeds meer in trek bij professionele beleggers na prijspump

Uit eerdere documentatie werd duidelijk dat maar liefst 84% van de investeringen vandaan komen uit de hoek van het institutioneel geld. 12% van het totaal komt vandaan bij geaccrediteerde individuen, 3% van pensioenrekeningen en 1% van familiy offices.

Om klanten uitleg te geven over de fondsen, heeft Grayscale een Digital Currency Toolkit for Financial Advisors gemaakt. Het moet vermogende investeerders meer kennis geven over de markt van digitale assets.

Om aan alle vraag te voldoen, kochten ze in Q2 voor $751 miljoen aan Bitcoin op. En met alle andere cryptovaluta meegerekend was dit totaal $905,8 miljoen.

Overigens blijkt uit documenten ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) dat Grayscale sinds 19 juni geen Bitcoin heeft bijgekocht. Op die dag kocht Grayscale 19.879 BTC.

Bakkt

Hoewel Bakkt het de afgelopen weken erg rustig had, mochten ze een nieuw record noteren. Op 28 juli werden er 11,706 Bitcoin Futures contracten geplaatst. In totaal is dat goed voor $125 miljoen.

Afgelopen maandag zette het ook al een record neer van 11,509 BTC. Toen was dat al 85% hoger dan de vorige all-time high.

Bitcoin futures, wat zijn dat ook al weer? Simpel gezegd zijn dit contracten waarmee je het recht krijgt om een onderliggende asset, bitcoin in dit geval, op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te (ver)kopen. Lees hier meer over in onze Bitcoin 101 pagina.

CME

Volgens een recent rapport van Arcane Research zijn activiteiten van de institutionele handelaren op de CME de afgelopen tijd snel gestegen.

De Open Interest op het platform staat nu op een recordhoogte van $724 miljoen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het is het vermelden waard dat de huidige Open Interest op CME een recordhoogte van $724 miljoen bereikt. Dit is een duidelijke aanwijzing dat meer institutionele beleggers op zoek zijn naar blootstelling aan bitcoin.”[/penci_blockquote]

De CME is nu goed voor ongeveer 10 procent van de Open Interest van de totale cryptomarkt, blijkt uit data van Skew. Alle andere platformen en exchanges richten zich niet specifiek op de geaccrediteerde of institutionele belegger. Daarin onderscheiden Bakkt en CME zich ten opzichte van BitMEX en Huobi.

Bitcoin (BTC) steeds meer in trek bij professionele beleggers na prijspump