Bitcoin (BTC) koers en Fed rentebesluit, wat gaat er gebeuren?
Het is een spannende week voor bitcoin. Morgen maakt de Federal Open Market Committee (FOMC) het rentebesluit bekend. De vraag is niet of de rente gaat dalen maar met hoeveel basispunten? En analisten vragen zich hardop af wat het met de bitcoin koers gaat doen. Want het beleid van de Federal Reserve kan nogal wat invloed hebben op de bitcoin prijs.
Fed rentebesluit, wat doet dat met de bitcoin koers?
Gaat de bitcoin koers stijgen naar $65.000 later deze week en kan de prijs een nieuw record vestigen in 2024? Of gooien de Amerikaanse verkiezingen roet in het etenlater dit jaar? de prijzen van cryptomunten langer laag kan houden.
Volgens het Australische crypto-handelsbedrijf Zerocap is bitcoin “moeilijk te voorspellen”. De prijs kan gaan dalen tot $53.000 of stijgen tot $65.000 na het rentebesluit. Jonathan de Wet, Chief Investment Officer bij Zerocap, meldt aan Cointelegraph dat de markt nu een kans van 69% verwacht dat de Fed de rente met minimaal 50 basispunten (0,5%) verlaagt. Dat heeft al geleid tot de minirally die stokte bij $60.000.
De prijsactie is op de korte termijn onzeker vanwege het rentebesluit. Op de langere termijn is onzekerheid wie zich de nieuwe Amerikaanse president mag noemen. Donald Trump staat bekend als cryptovriendelijk, maar van Kamala Harris is nog weinig bekend wat haar beleid is.
De Wet zegt: “We zien een neerwaarts doel van $53.000 voor BTC na de recente dalingen, met een opwaarts doel van $65.000 na een uitbraak uit de dalende wig. We kunnen pas een richting bepalen als we dichter bij de verkiezingen komen, maar risicovolle omstandigheden kunnen op korte termijn voor positief sentiment moeten zorgen.”
Dankzij sterke “CPI- en PPI-inflatiegegevens.” wist BTC eerder te stijgen, maar de afgelopen dagen is de koers weer gecorrigeerd. “Aangezien de Fed zo lang heeft gewacht met de eerste renteverlaging, zit Zerocap in het kamp van de 50 basispunten, in plaats van de meer conservatieve voorspelling van 25 basispunten te steunen,” legt De Wet uit. “De dot plot van de Fed lijkt steeds meer op het begin van een renteverlagingcyclus, wat risicovolle activa tot het einde van het jaar zou moeten ondersteunen.”
FedWatchTool
De nieuwste gegevens van de FedWatch-tool van de CME Group tonen momenteel een verwachte kans van 69% op een renteverlaging van 50 basispunten op 18 september.
De aanstaande renteverlagingen zijn het onderwerp van verhitte discussies onder marktcommentatoren, waarbij veel analisten verdeeld zijn over de vraag of de komende renteverlagingen gunstig of ongunstig zullen zijn voor risicovolle activa zoals cryptocurrency’s.
Historisch gezien zijn renteverlagingen gunstig voor ‘risicovolle’ assets zoals bitcoin, goud en techaandelen en minder gunstig voor de dollar en Amerikaanse staatsobligaties. Verschillende analisten wijzen op de jaren 2001 en 2007, waar renteverlagingen voorafgingen aan recessies, vooral in een situatie van verzwakkende macro-economische omstandigheden.
De Wet zegt verder dat aanhoudende onzekerheid rond de komende Amerikaanse verkiezingen zwaarweegt op de cryptomarkt, met investeerders die onzeker zijn over hoe een overwinning van Harris de cryptosector in de VS kan beïnvloeden.
“Harris ligt voor in de peilingen en had een overtuigende overwinning op Trump in het recente debat. Als deze kansen weer beginnen te verschuiven naar de Republikeinen, let dan op voor de long posities in banken, energie en bitcoin bij een overwinning van Trump,” zegt hij.
Geldprinter goes brrr?
Wat zeggen analisten? De Nederlandse analist PlanB verwacht een renteverlaging (dat maakt het lenen van geld goedkoper) en verwacht dat de centrale bank meer leningen aangaat. Via een mix aan financiële instrumenten gaat de Fed weer geld in de economie pompen om dezelfde economie verder te stimuleren.
Rate cuts and brrrr in 3, 2, 1 …https://t.co/0rexm4cPHR pic.twitter.com/iFuKVouCgL
— PlanB (@100trillionUSD) September 17, 2024
Het meest bekende voorbeeld is quantative easing (QE), daarbij koopt de Fed staatsobligaties of andere activa zoals hypotheken en bedrijfsobligaties. Ze creëren met een druk op de knop digitaal geld om deze obligaties. Dit verhoogt de geldhoeveelheid in het bankensysteem. Banken krijgen meer geld tot hun beschikking en kunnen tegen lagere rentes leningen verstrekken aan bedrijven en consumenten. Dat moet de investeringen en bestedingen weer stimuleren.
Analist Matthew Mezinskis visualiseert hoe de geldhoeveelheid (M1) wereldwijd keihard is gegroeid.
50+ year visual on how large the basic money supply is across the world. Includes the start of #Bitcoin in 2009.
More info from latest quarterly release here: https://t.co/0y97mWSX2q pic.twitter.com/4PVQeEstGh
— Matthew Mezinskis (@1basemoney) September 16, 2024
Deze strategie heeft ook nadelige gevolgen: zodra er teveel geld in het systeem zit en er te weinig goederen of diensten beschikbaar zijn, leidt dat tot hogere prijzen wat we inflatie noemen. Een tweede gevolg is dat de rente op spaargeld laag is zodra de rente lange tijd laag is.
Charles Edwards wijst erop dat het aankomende vierde kwartaal van BTC historisch gezien het beste kwartaal is.
If you are still here, congratulations.
You made it through the worst time to be in Bitcoin.
The best lies ahead. pic.twitter.com/Wrme44DGEO
— Charles Edwards (@caprioleio) September 17, 2024
#Bitcoin is doing what it's doing, as always.
I think we're close to a higher low on the markets and would appreciate whether $57K holds as support.
Key level, some #altcoins like $TIA are already waking up. pic.twitter.com/wbC0L51oXv
— Michaël van de Poppe (@CryptoMichNL) September 17, 2024
Volgens technisch analist Josh Rager is het te vroeg om te roepen dat BTC een bodem heeft bereikt.
People keep calling the "first higher-low" on the $BTC chart
But people were saying the same thing in June
Then Bitcoin rejected the midline of the trend and formed a new low
Not saying a new low comes here but calling this the bottom is a bit too early
Price rejected again pic.twitter.com/OIYffU6q8f
— Rager (@Rager) September 16, 2024