Bitcoin Lightning Network: nieuw dashboard voor balanceren kanalen

1078 totale weergaven

Gisteren heeft Lightning Labs de eerste versie van een nieuw product gereleased. Het is een ‘browser-based, self-hosted dashboard’ die je aan je Bitcoin Lightning node kunt koppelen.

Het heet de Lightning Terminal (LiT) en het help de gebruikers om alles rondom (de betaalkanalen van) de node te beheren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Lightning

Het Bitcoin Lightning Network bestaat uit tienduizenden betaalkanalen. Dit zijn multi-sig wallets waarin peers onderling een balans in bijhouden. Het begint met het openen van het betaalkanaal, dit is een on-chain transactie.

Daarna kun een soort van bar rekening bijhouden met de Bitcoin die hierin zit. En zodra je het kanaal sluit, wordt de laatste (meest recente) balans gesettled op de blockchain.

Op deze manier kun je super veel goedkope en razendsnelle betalingen buiten de blockchain om doen. Als je Bitcoin via Lightning wilt versturen, hoef je niet per se een node te hebben. Gelukkig zijn er custodial en non-custodial wallets die zonder (eigen) node werken.

Maar als je wel een eigen node draait, komt hier wel wat werk bij kijken. Deze betaalkanalen moeten namelijk verzorgd worden.

Het kan namelijk zo zijn dat alle kralen in de kralenketting aan de andere kant van het lijntje staan. En dat zou betekenen dat je geen satoshi’s meer kunt versturen. Hier zijn oplossingen voor: Loop In en Loop Out.

[totalpoll id=”66826″]

Lightning Terminal

Dat is ook een van de features van de nieuwe Lightning Terminal van Lightning Labs. Met een paar simpele drukken op de knop kun je Lightning Loop gebruiken en toepassen. Het biedt daarnaast een visuele weergave van wat er via jouw node gebeurt.

Lees meer over Lightning Loops in onze aparte 101 pagina uit de Hup Lightning serie. Hier staat ook uitgelegd hoe de Loop Service onder de motorkap werkt. Je kunt het vergelijken met winkels die aan het einde van de dag de kassa leeg halen.

Op bovenstaande video is te zien dat er kanalen zijn met de balans aan de linkerkant en kanalen zijn met de balans aan de rechterkant. Met de Loop Out functie wordt de balans in het voorbeeld een kanaal weer recht getrokken (met een on-chain transactie).

Je kunt de software zelf downloaden en installeren. Het gaat nog om een alpha-release en er moeten nog meer features onder in deze terminal gaan komen.

Node management

Het dashboard lijkt erg op ThunderHub, een andere partij die een soortgelijk product heeft ontwikkeld. Via ThunderHub kun je bestaande channels onderling balanceren. Het bijvullen van kanalen door een on-chain transactie te doen was een stuk moeilijker.

Het beste zou zijn als dit allemaal geautomatiseerd kan worden. Een andere feature die toegevoegd gaat worden is Faraday. Dit is een assistent die laat zien hoe ‘gezond’ de betaalkanalen zijn.

Ben je niet heel erg bekend met Lightning? Luister dan eens naar onze laatste Hup Bitcoin podcast waarin met met Klukluk doorpraten over dit netwerk en de laatste update van lnd, de implementatie van Lightning Labs.

Heb je daarna nog vragen? Kom eens langs op Telegram! We hebben een speciale Lightning chat.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning