Belastingdienst VS wil Bitcoin op Lightning traceren, premie van $625.000

935 totale weergaven

De Internal Revenue Service (IRS) heeft een lucratieve actie opgezet. De Amerikaanse belastingdienst schrijft namelijk een premie uit voor mensen die er voor zorgen dat ze betalingen via Monero kunnen traceren. Maar daar houdt het niet mee op. Naar verluidt zoeken ze naar een soortgelijke ‘kraker’ die dit doet voor het Bitcoin Lightning Network.

Bitcoin traceren

Het is bekend dat de Bitcoin blockchain transparant en openbaar is. Daardoor kunnen bedrijven als Chainalysis en Ciphertrace voor de overheid betalingen analyseren, markeren, labelen en in de gaten houden. Als je echter betalingen doet met privacycoins zoals Monero wordt dat al een stuk moeilijker, zo niet onmogelijk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar ook betalingen via het Lightning Network zijn moeilijk te traceren. Het is een peer-to-peer netwerk waarbij betalingen geroute worden van node naar node, zonder gedistribueerde transparante database. En dus heb je als node geen idee wat er ergens anders in het netwerk gebeurt.

De Internal Revenue Service (IRS) wil ook beter grip krijgen op betalingen die via Lightning gaan. Dat is de reden waarom de federale organisatie op zoek is naar werkende prototypes van applicaties die ze hierbij kunnen helpen.

Kun je met jouw tool transacties op de tweede laag van Bitcoin traceren? Dan biedt de IRS hiervoor $625.000.

Opleveren prototype

Het staat allemaal omschreven in de aankondiging van 4 september. De Criminal Investigation (IRS-CI) afdeling van de IRS heeft deze premie opgesteld. Tot 16 september kan iedereen zijn oplossingen en ideeën indienen. De premie wordt in twee delen uitbetaald.

Ten eerste gaat er $500.000 naar een ontwikkelingsteam dat binnen acht maanden het ‘privacy cracking product prototype’ moet opleveren.

De uitbetaling van de resterende $125.000 zal plaatsvinden als de pilot succesvol is en de overheid het model goedkeurt. Het rapport laat zien dat de belastingdienst bovenop het Bitcoin Lightning Network zit.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Provide technology which, given information about specific parties and/or transactions in the Monero and/or Lightning networks, allows Special Agents to predict statistical likelihoods of other transaction inputs, outputs, metadata, and public identifiers with minimal involvement of external vendors[/penci_blockquote]

Begin juli gooide de IRS voor het eerst een muntje op over het opsporen van Lightning transacties. Met dit nieuws wordt duidelijk dat de fiscus door aan het pakken is met dit idee.

Financiële privacy

Ze willen drie dingen bewerkstelligen met deze actie:

Vorige week meldden we ook al dat een inkomen die je uit microbetalingen krijgt ook belast is. Met microtasks kun je voor kleine klusjes via bijvoorbeeld het Lightning Netwerk betaald krijgen.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!