Bitcoin BTC Lightning

Amerikaanse fiscus richt pijlen op transacties Bitcoin Lightning Network

De Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS) zoekt nieuwe opsporingsmethoden om grip te krijgen op het off-chain Bitcoin Lightning Network en privacymunten.

Bitcoin Lightning Network

Wat is het Lightning Network (LN)? Het is momenteel de bekendste schaalbaarheidsoplossing van Bitcoin. Het maakt transacties mogelijk die snel, goedkoop en off-chain zijn.

Bitcoin kun je zien als de settlement layer, de laag waar uiteindelijk de ‘grote brokken BTC’ verwerkt worden. Dan is Lightning de payment layer, de betaallaag. Net zoals Bitcoin is Lightning open-source en een open netwerk.

Iedereen mag er gebruik van maken met alleen code als leidraad. Het is de code die de geldregels bepaalt en niet een overheid, centrale bank of een commerciële bank.

Dat leidt tot meer vrijheid voor de gebruiker. Deze kan bijvoorbeeld bij zowel Bitcoin als Lightning zelf bepalen hoeveel hij een transactie waard vindt: 1 sat of wat meer sats.

Lightning verschilt met het on-chain netwerk in één belangrijk aspect: anonimiteit.

Alleen voor het openen én het sluiten van een betaalkanaal is interactie met het Bitcoin netwerk nodig. De tussenliggende transacties levert de blockchain ‘geen bewijs voor’. Die zijn namelijk niet openbaar terug te vinden in de bitcoin blockchain.

Gebruikers beroepen zich op financiële privacy: je mag zelf op welk moment bepalen wanneer je iets met iemand deelt.

Lees de Hup Lightning Maand terug op Bitcoinmagazine.nl 

Amerikaanse belastingdienst

Maar dat anonieme karakter stuit overheden en opsporingsdiensten voor uitdagingen. Een van de taken van de belastingdienst is namelijk het innen van belasting over arbeid en overige inkomsten, vermogen, etc.

Daarom heeft de fiscus interesse om te achterhalen hoe transacties op het LN werken.

Het heeft in het bijzonder aandacht hoe de transacties werken als onderdeel van een onderzoeksprogramma.

Informatie over de pilot staat in een informatieverzoek die op 30 juni is gepubliceerd. Marktpartijen hebben tot 14 juli de tijd om een voorstel in te dienen op de uitvraag.

Het achterliggende doel is duidelijk omschreven: het effectiever kunnen opsporen van illegale activiteiten op decentrale netwerken. Volgens het overheidsorgaan zijn er nu nog te weinig ‘middelen’ voor de fiscale opsporing van eventuele financiële fraude of witwassen.

Groeiend netwerk

‘Een nieuw protocol zoals het Lightning Network zijn eerder genegeerd door de onderzoekers, maar we hebben bewijs dat het netwerk groeit’. 

De schaal van het Lightning Network is met ruim 900 BTC op het netwerk nog beperkt.

Bovendien zijn er nog genoeg uitdagingen op het gebied van veiligheid. Deze week kwam het onderzoek “Flood & Loot: A Systemic Attack On The Lightning Network” naar buiten.

Twee onderzoekers van de Hebrew University uit Israël onderzochten een systematische aanval op het Lightning Network. Een van de uitkomsten: het is mogelijk om BTC die vast zit in betaalkanalen te stelen door deze geforceerd de blockchain in te laten sturen.

Dus wil je beginnen met het Lightning Network, zet er als beginner maximaal enkele tientjes op om transacties uit te proberen.

Lees hieronder het complete IRS RFI document.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!