Bitcoin in september: Bakkt live, grootste transactie ooit (van $1 miljard) en adoptie SegWit

December loopt op zijn einde en 2020 staat voor de deur. Tijd voor de traditionele terugblik op het jaar 2019. Wat waren de grootste nieuwtjes in het afgelopen jaar? In een reeks van maandoverzichten schrijven wij jou weer helemaal bij van alles dat Bitcoin (BTC) het afgelopen jaar heeft meegemaakt.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Bitcoin prijs

We eindigden het maandoverzicht van gisteren over augustus met een prijs van rond de $9.600. September was de maand waarin de bearmarkt weer haar intrede deed. De koers daalde namelijk naar een niveau van $8.300, wat gelijk staat aan ruim -8%.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in september: Bakkt live, grootste transactie ooit (van $1 miljard) en adoptie SegWit

Heb je het nieuws van de eerdere maanden gemist? Lees ze snel terug:

1 september: mijlpaal voor Bitcoin

De eerste dag van september stond in het teken van een record.

Het netwerk van bitcoin verwerkte sinds het bestaan namelijk maar liefst $7 biljoen (!) aan transacties. En wat blijkt? Het is ook relatief goedkoop om deze transacties veilig te houden volgens statistieken van Coinmetric.io. Gebruikers betalen gemiddeld 0.02% transactiekosten per transactie.

3 september: Bitcoin trust, maar het is géén ETF

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft het afgelopen jaar meerdere malen een verzoek voor een Bitcoin ETF afgewezen. Aanvragers VanEck Securities en SolidX Management kwamen in september met een list: een trustfonds.

ETF staat voor ‘exchange traded fund’. Het is te omschrijven als een indextracker, die zo nauwkeurig de prijs van een onderliggend product volgt. Zoals goud, maar ook toe te passen op de prijs van bitcoin (BTC).

Van Eck en Solid X komen nu met een beleggingsproduct met de naam VanEck SolidX Bitcoin Trust.

Institutionele beleggers kunnen een 144A aandeel in dit fonds kopen en zo toegang krijgen tot bitcoin, gedekt door ‘fysieke’ bitcoin.

Het voordeel ten opzichte van een Bitcoin ETF is er geen goedkeuring voor nodig van de SEC. SolidX en VanEck kunnen dit product vanuit hun bestaande licentie lanceren.

3 september: DNB kicks in

Het is de afgelopen tijd een hot topic: de AMLD5 en de Wwft. September begon de hommeles: er kwam duidelijkheid over de concrete richtlijnen die zijn opgesteld.

In het persbericht van 3 september maakte de DNB meer duidelijkheid over het inventarisatieproces voor cryptobedrijven.

Dit was de eerste keer dat het over het registratieplicht ging, of beter gezegd: het verkapte vergunningsstelsel. Wat sindsdien is gebeurd mag bekend zijn. Lees ook ons AMLD5 dossier waarin al het nieuws over dit wetsvoorstel is behandeld.

6 september: grootste transactie ooit

Het twitteraccount Whale_Alert houdt de grote transacties op de grootste netwerken bij. Volgens analisten vond in september de grootste transactie ooit plaats (94.504 BTC!) van een adres dat niet is gekoppeld aan een cryptobeurs. Dit vertegenwoordigd de waarde van maar liefst $1 miljard!

8 september: PhD-onderzoeker over Bitcoin koers

De prijs van bitcoin (BTC) gaat de komende twee jaar nog fors door stijgen naar $100.000. Dat voorspelde de Duitse PhD-onderzoeker Harold Burger in een nieuwe analyse, waarbij hij een power-law-model gebruikt.

Deze voorspelling kreeg twee maanden geleden veel aandacht. Het is een variant van het Stock-2-Flow model van PlanB.

In een uitgebreid Medium-artikel legde de analist het model uit om de toekomstige prijs van bitcoin te voorspellen. Zo trekt hij de conclusie: tussen 2021 en uiterlijk 2028 bereikt BTC een prijs van minstens $100.000 per stuk.

Na 2028 daalt de prijs niet meer onder de $100.000. Lees hier meer over dit model.

Bitcoin in september: Bakkt live, grootste transactie ooit (van $1 miljard) en adoptie SegWit

16 september: SegWit adoptie

Segregated Witness (SegWit)-adressen worden steeds populairder. Het percentage aan Bitcoin (BTC) transacties vanaf een SegWit-adres staat sinds september hoger dan ooit.

Volgens de statistieken van transactionfee.info bereikte de adoptie van segwit op het netwerk halverwege september het percentage van 50,5%.

Inmiddels, ruim twee maanden later, is dit percentage nog meer opgelopen naar 57,12%. Dit komt omdat onder andere BitMEX deze wallets nu ondersteunt.

23 september: Bakkt live

Na maanden wachten was het eindelijk zo ver: Bakkt opende haar deuren. Eindelijk konden er fysiek gedekte Bitcoin future contracten verhandeld worden. Menig bitcoinfanaat dacht dat hierdoor de prijs van BTC wel zou stijgen.

Het tegendeel was waar. De opening van Bakkt viel samen met een descending triangle die op zijn einde kwam. Toen de koers hier lichtelijk uit naar beneden schoot, waren de trossen los. Bitcoin daalde in nog geen dag tijd van de $9.500 naar ~$7.800.

Op de eerste dag werd er maar voor 72 BTC in contractvorm verhandeld. Dit zorgde voor zure gezichten in de communities: is Bakkt een flop? Het record staat inmiddels op 6601 BTC.

24 september: Bitcoin in Frankrijk

Eind september werd duidelijk dat Bitcoin (BTC) vanaf begin 2020 bij ruim 25.000 verkooppunten in Frankrijk te gebruiken is als betaalmiddel. Het gaat om ruim dertig winkelketens die de handen ineen sluiten, waaronder ook de in Nederland bekende Decathlon en Foot Locker.

Andere ketens die zijn aangesloten zijn: Boulanger, Foot Locker, World House, Intersport, Cultura, Maisons du Monde en Norauto.

De betalingen in bitcoin (BTC) worden gelijk omgezet in euro, dus de winkeliers schrijven ‘gewoon’ euro bij op hun balans.