Bitcoin mining bedrijf Hut 8 haalt $8,3 miljoen aan vers kapitaal op

1096 totale weergaven

Hut 8 heeft $8,3 miljoen dollar aan vers kapitaal opgehaald. De Bitcoin (BTC) mining firma gebruikt het geld om betere en efficiëntere miners te kopen. Dat ligt $800.000 hoger dan het gestelde doel van $7,5 miljoen.

Het bedrijf uit Toronto, waarvan de Nederlander Marc van der Chijs mede-oprichter is, heeft 6% van haar aandelen verkocht aan de financiers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining bedrijf Hut 8

Het gaat in totaal om 5,7 miljoen aandelen voor $1,45 per stuk zijn verkocht. Ter vergelijking: de huidige koers ligt onder de 1 dollar.

Bovendien kregen de kopers een optie om nieuwe aandelen te kopen tegen een prijs van $1,85 de komende 18 maanden.

De ruim $8 miljoen wordt gebruikt om nieuwe miners te kopen. Niet van hun ‘vaste’ leverancier Bitfury, maar van MicroBT. Dat moet uiteindelijk de capaciteit van het machinecomplex vergroten naar 1.150 petahash (PH/s).

Daarmee verkrijgt de onderneming circa 1% van de rekenkracht van het Bitcoin netwerk, zo blijkt uit cijfers van Blockchain.com. Hut 8 opereert onafhankelijk en is niet aangesloten bij een mining pool, die de block subsidies moeten verdelen.

Hut 8 heeft op twee plekken in de Canadese provincie Alberta zogenaamde BlockBox bitcoin miners staan. Dat zijn modulaire, verplaatsbare containers met daarin mining rigs. Daarmee is de onderneming flexibel qua productielocatie.

Van goedkope kilowattuur naar Bitcoin

Voor het produceren van nieuwe Bitcoin kan Hut 8 bogen op goedkope energie uit Canada.

Niettemin is er in kwartaal vier van 2019 een netto verlies geleden van $116,6 miljoen. Over het gehele jaar 2019 is er ‘slechts’ 2 miljoen dollar winst gemaakt, zo bleek uit onderzoek van CoinDesk.

Dat deed de aandelenprijs ook niet goed aan de Toronto Exchange.

In april 2018 lag de prijs per stuk nog op $4,50 Canadese dollar (CAD). Tijdens de dip op zowel de aandelenmarkt als de bitcoinmarkt lag de prijs op slechts 0,59 CAD. Inmiddels is deze weer gestegen naar 0,98 CAD.

Hut 8 wijst hiervoor een aantal verklaringen aan. Ze waren afhankelijk van Bitfury als leverancier, terwijl andere fabrikanten al met betere en efficiëntere miners op de markt kwamen. Want opvallend genoeg gaat het bedrijf nu miners van MicroBT kopen.

Deze fabrikant verkocht maar liefst 600.000 miners in 2019 en is een belangrijke uitdager van marktleider Bitmain.

De nieuwe miners voor Hut 8 moeten tussen juli en november in Canada aankomen. Onder meer COVID-19 heeft de levering én deze deal vertraagd.

Bitcoin halvening

Zoals bekend is op maandag 11 mei de block subsidie voor mining gehalveerd naar 6,25 BTC per block. In de ogen van Hut 8 is de halvening positief voor miners die al over de laatste modellen beschikten.

Mining bedrijven die nog afhankelijk zijn van oudere miners zoals de S9, krijgen het lastig. Temeer omdat recent de moeilijkheidsgraad van het netwerk weer fors steeg.

Hut 8 denkt concurrerend te kunnen blijven door lange termijn energiecontracten met de provincie Alberta in Canada.

De markt wordt gedomineerd door een beperkt aantal mining pools, zo blijkt uit statistieken van BTC.com. Poolin’ is op dit moment de grootste pool met 17,6%, gebaseerd op de afgelopen drie dagen.

Bitcoin mining bedrijf Hut 8 haalt $8,3 miljoen aan vers kapitaal op

Hup Bitcoin

Van der Chijs vertelde in mei tijdens deze Hup Bitcoin-aflevering al over deze nieuwe plannen. Beluister hier de episode terug.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...