Bitcoin miners verdienden in oktober $350 miljoen in totaal

824 totale weergaven

Als gevolg van de stijgende Bitcoin (BTC) prijs én de drukte op het netwerk hebben de miners een goede maand achter de rug. Het aandeel van de totale inkomsten van miners uit transactiekosten steeg in oktober tot ongeveer 12%. Dat is het hoogste niveau sinds januari 2018.

Bitcoin mining

Het is een combinatie van factoren dat voor deze ontwikkeling zorgt. Zogezegd steeg de prijs in oktober met meer dan 30%. Mede hierdoor deden we met ons allen bovengemiddeld veel on-chain transacties. Daarnaast schaalden miners af wegens het einde van het regenseizoen waardoor de mempool alleen maar voller werd. Dit resulteerde in toenemende transactiekosten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In onderstaande grafiek is goed te zttien hoe het aandeel van de transactiekosten op de totale reward toeneemt. Het is duidelijk te zien dat de trend zich in mei inzette, toen de subsidie door de helft ging van 12,5 BTC naar 6,25 BTC.

Volgens verdienden de miners in oktober met z’n allen bij elkaar net iets meer dan $350 miljoen. Het valt in het niets vergeleken met december 2017 toen én de koers op een hoogtepunt stond én de mempool nog enorm veel voller was dan in de vorige maand.

Bitcoin miners verdienden in oktober $350 miljoen in totaal

Fee Ratio Multiple

Glassnode brengt deze statistieken in kaart met een indicator, genaamd de Fee Ratio Multiple (FRM). Het geeft de status en de veiligheid van het proof-of-work netwerk weer als het op enkel transactiekosten zou moeten draaien.

Volgens recente data is deze FRM indicator op een historisch laag punt, vergelijkbaar mer januari 2018.

De indicator geeft aan welk percentage van het volume van Bitcoin moet worden ingezet aan fees, mochten de block subsidies helemaal verdwijnen. In de praktijk duurt dit proces nog 120 jaar duurt, tot in 2140 de laatste satoshi in omloop is gekomen.

Nic Carter deed onderzoek naar deze metric en kwam tot de conclusie dat er ongeveer 0,6% van het ‘economische volume’ aan vergoedingen zouden moeten worden betaald om een ​​gelijkwaardig niveau van de veiligheid van het netwerk te behouden.

Dit percentage komt uit de volgende berekening: deel de inkomsten van de miners (zowel de fees als de subsidie) door de transactiekosten.

Stimulans voor beveiligen netwerk

Een laag getal suggereert dat Bitcoin het veiligheidsbudget prima kan handhaven zonder de noodzaak van ‘extra’ Bitcoin. Een hoge FRM waarde suggereert dat er een extra inflatie nodig is om het netwerk veilig te houden. Deze extra beloning zou dan een stimulans zijn voor miners om rekenkracht in te blijven leggen, en daarmee het netwerk te beveiligen.

Lang verhaal kort: momenteel staat deze ratio net zo laag als in januari 2018. Daarmee zit het qua consistentie en toekomst van de veiligheid van het netwerk wel goed.

In onderstaande grafiek is goed te zien hoe de mediaan van de transactiekosten in oktober omhoog schoot.

Bitcoin miners verdienden in oktober $350 miljoen in totaal
Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC