Staatsbedrijf Iran sluit deuren van 1.100 illegale Bitcoin mining farms

974 totale weergaven

Het Iraanse staatsbedrijf Tavanir heeft naar verluidt 1.100 illegale Bitcoin mining farms in het land gesloten, meldden lokale media. Het Tavanir is een Power Generation, Distribution, and Transmission Company. Ze houden zich dus bezig met het opwekken en distribueren van elektriciteit.

Bitcoin mining in Iran

De Iraanse autoriteiten werden de afgelopen maanden getipt over miners die zonder vergunning hun werk deden. In juli werd aangekondigd dat er een beloning van 100 miljoen rials (ongeveer $2.400) klaar lag voor de klokkenluiders. En deze klikspanen hebben massaal farms aangegeven bij de overheid.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Directeur van Tavanir, Mostafa Rajabi Mashhadi, vertelt aan Fars News Agency dat de zoektocht naar onwettige cryptomining voorheen erg moeilijk en beperkt was. Het energiebedrijf kon “niet alle illegale farms opsporen door alleen hun consumptiepatronen te bestuderen”.

Bitcoin miners werden in juli vorig jaar verwelkomd in het land, maar begonnen te klagen over hoge energietarieven. Sommigen zijn daarom overgestapt het aftappen van gesubsidieerde elektriciteit.

In mei dit jaar berichtten we al over een nationale strategie. Met deze strategie wil president Rouhani grip houden op de inkomsten die miners genereren. Sinds juli mogen ook elektriciteitscentrales Bitcoin minen.

Illegaal minen

Volgens Rajabi Mashhadi installeerden sommige miners hun apparatuur bij bedrijven uit industriële en landbouw sector, die al enorm stroomintensief zijn. Op deze manier probeerden ze minder opvallend een overschot aan stroom te gebruiken.

Daarom had Tavanir in eerste instantie ook niets door en zagen ze geen significante verandering qua verbruik van deze specifieke categorie.

Sinds 2019 heeft Iran 624 mining afgegeven, meldt de Financial Tribune. Onder meer het Turkse iMiner ontving een licentie om in het land Bitcoin te gaan minen.

Maar er zijn dus ook farms die zonder toestemming van de overheid proberen winst te maken. Sinds vorige maand moeten alle miners zich bij de regering registreren.

Nationale strategie

Iran is een van de trekpleister voor goedkope elektriciteit. Dit maakt ook China, Oekraïne en Kazachstan aantrekkelijk voor de farms.

Volgens officiële gegevens betalen mining bedrijven in het land slechts 4.800 rials ($0,01) per kilowattuur (kWh). Tijdens het hoogseizoen van juni tot september worden de tarieven echter verviervoudigd tot 19.300 rials ($0,05).

Tavanir was voornemens om in deze periode het elektriciteitstarief met 47% te verlagen, om miners zo aan te moedigen om legaal bezig te gaan.

Om echter in aanmerking te komen voor dit voordeel, moesten de Bitcoin miners ook deelnemen aan ‘energie-efficiëntieprojecten’ van Tavanir, waardoor ze onder andere ook oude airconditioners moesten vervangen.

Wil je graag meepraten voer het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCIranmining