Bitcoin mining pool van OKEx verliest 99% van rekenkracht

943 totale weergaven

De mining pool van Bitcoin beurs OKEx heeft bijna geen rekenkracht meer over. Sinds de exchange vorige maand in de problemen is gekomen en geen opnames meer kan verwerken, lijken miners over te stappen naar andere pools.

Bitcoin mining pools

Uit data van BTC.com blijkt dat de miners die hun rekenkracht bundelden via de pool van OKEx, de afgelopen drie maanden ongeveer 5% van het totale aantal blokken op het Bitcoin netwerk produceerden. Dat komt neer op gemiddeld 10 blokken per dag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het idee van een pool is dat je met meerdere mensen rekenkracht inlegt om vervolgens de ‘winst’ onderling op ratio te verdelen. De pool operator, in dit geval OKEx, krijgt dan een vergoeding om de miners bij elkaar te brengen.

Op 16 oktober kwam plotseling het slechte nieuws naar buiten over de opnamestop bij OKEx. Destijds was de pool van OKEx nog goed voor 9.000 petahashes per seconde.

De huidige hashrate die de pool inlegt komt neer op slechts 20 PH/s, aldus The Block. Dat is een afname van ruim 99%!

Sinds 17 oktober heeft de mining pool van OKEx slechts 12 blokken gemined. De laatste hiervan dateert al weer van negen dagen terug, op 2 november.

Bitcoin mining pool van OKEx verliest 99% van rekenkracht

Het geldt overigens niet alleen voor het minen van Bitcoin. Ook de pool van Ethereum heeft te maken met een enorme daling, van 30.000 MH/s tot slechts 730 MH/s.

Gekeken naar de laatste drie maanden was OKEx goed voor 4,6% van de blocken en stonden ze op de negende plaats. Als je de tijdspanne verlaagt naar de laatste drie dagen, vallen ze helemaal buiten de top 20.

De beurs heeft onlangs een juridisch specialist in dienst genomen om de problemen in goede banen te leiden.

Ook ontkent men dat de oprichter Xu de enige persoon is met de essentiële sleutel tot de 200.000 BTC. Hoe de situatie er precies voor staat is niet bekend. Wel bevestigen ze dat de fondsen van klanten veilig zijn.

Einde regenseizoen

Het is makkelijk om deze daling toe te wijzen aan de problemen bij de beurs spelen. Aan de andere kant zou je ook kunnen wijzen naar het einde van het regenseizoen.

Als de pool bestaat uit een handjevol spelers die allemaal samen besloten om op hetzelfde moment de rigs te verhuizen, is deze daling goed verklaarbaar.

Opmerkelijk blijft wel dat het bijna gelijk loopt met het nieuws over het handelsplatform van OKEx. Aan de andere kant zou deze opnamestop weer geen invloed moeten hebben op de mining activiteiten.

Intussen lijkt de rekenkracht op het totale Bitcoin netwerk weer toe te nemen. Na de dip van oktober waarin de hashrate met 27% daalde, nam de rekenkracht de laatste week weer met 12% toe. De totale rekenkracht staat volgens blockchain.com 128 EH/s.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining