Bitcoin community in Pakistan mag hopen op einde verbod op cryptovaluta

946 totale weergaven

Een twee jaar oud besluit over het verbod op Bitcoin in Pakistan heeft een nieuwe wending gekregen. De Sindh High Court (SHC) heeft namelijk twijfels gekregen over de eerdere uitspraak. De Staatsbank van Pakistan legde in 2018 een verbod op cryptocurrencies op, maar daar lijkt rechter Muhammad Iqbal Kalhoro nu op terug te komen.

Bitcoin in Pakistan

De hoogste rechtbank in de Pakistaanse provincie Sindh heeft de Federal Investigation Agency (FIA) en de centrale bank van het land gevraagd om een uitgebreid rapport. Hiermee moet duidelijkheid komen over het algemene verbod op cryptocurrency’s in het land. Dat blijkt uit een nieuwsartikel van lokale media.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In 2018 heeft de Pakistaanse centrale bank een circulaire uitgevaardigd waarin staat dat alle bankinstellingen, financiële dienstverleners en betalingsverwerkers moeten stoppen met het gebruik van digitale valuta. Ze moesten ook stoppen met het aanbieden van hun diensten aan klanten die zich bezighouden met ‘crypto’.

Bovendien verklaarde de SBP alle soorten digitale valuta illegaal en merkte ze op dat ze geen wettig betaalmiddel is. De SBP waarschuwde financiële instellingen om iedere crypto-gerelateerde transactie te rapporteren.

Ondanks deze uitspraak is Bitcoin in Pakistan niet weg. Men gebruikt peer-to-peer platforms om de bankwereld te omzeilen.

Tegengeluid

Influencer Waqar Zaka startte een campagne om cryptovaluta in Pakistan te legaliseren. En dat lijkt succesvol te zijn!

Rechter Muhammad Iqbal Kalhoro, die de hoorzittingen tegen het verbod leidde, stond open voor het verhaal van Zaka. Hij is ‘unhappy’ met het eerdere besluit om cryptocurrency’s te verbieden. Hij benadrukte zelfs dat Pakistan ver achterloopt op technologisch gebied. De rechter zet nu zijn twijfels over een Pakistaans verbod, terwijl Bitcoin over de hele wereld wordt gebruikt.

Er is dus weer hoop voor de Pakistaanse crypto community na de hoorzitting.

Parallellen met India

Deze gang van zaken lijkt heel erg op de manier waarop de Reserve Bank of India poogde een verbod op te leggen. De Indiase centrale bank adviseerde alle financiële instellingen op dezelfde manier om te stoppen met de cryptomarkt.

In mei dit jaar bevestigde de centrale bank van India (RBI) dat er géén verbod komt voor Bitcoin bedrijven om van bancaire diensten gebruik te kunnen maken. Het Hooggerechtshof bepaalde op 4 maart dat het ‘papieren verbod’ van de toezichthouder onrechtmatig is.

Inmiddels probeert het Indiase ministerie van Financiën zelf een verbod te regelen. Want waar de centrale bank niet de rechten heeft dit te doen, kan een kabinet dit natuurlijk wel. Ze zetten nu in op een ouder wetsvoorstel uit 2019.

Voor Pakistan lijkt er dus hoop. Een eerder verbod vanuit de Staatbank lijkt, kijkend naar de situatie in India, ongeoorloofd.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC