Bitcoin giftcard bedrijfje Post-a-Coin moet stoppen door AMLD5 regelgeving
Opnieuw valt het doek voor een klein Nederlands bitcoin bedrijfje. In een blogpost maakt Post-a-Coin bekend dat het wegens de aankomende AMLD5 maatregelen niet verder kan. Het is eens zo zeer de regelgeving vanuit de Europese Unie zelf, maar vooral de draai die Nederland eraan heeft gegeven.
Bitcoin kaartjes
Post-a-Coin is een project van Bèr Kessels. Het is eigenlijk een heel simpel idee: je kunt ansichtkaarten kopen met een daarbij behorende hoeveelheid Bitcoin. Je zou dit als verjaardagscadeau kunnen sturen. Eigenlijk is het een simpele paper wallet, een mooie manier om vrienden te introduceren aan Bitcoin (BTC).
Er komt nu echter een einde aan dit initiatief. Waarom? De reden is dat dit kaartje te maken heeft met ‘witwassen van geld en cryptocurrencies’. Ja, je hoort het goed!
AMLD5
Het zal je niet zijn ontgaan dat De Nederlandsche Bank met maatregelen komt om witwassen te voorkomen. Dit is de Wwft, Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme.
Deze wet is de Nederlandse interpretatie van een Europese richtlijn, maar deze versie gaat veel verder dan wat vereist is in de Europese richtlijn.
Bitcoin bedrijven gaan onder een strenger toezicht van de Nederlandsche Bank (DNB) vallen dan banken of verzekeraars.
Lees ook: Aan deze regels moeten bitcoin bedrijven in Nederland per 10 januari 2020 voldoen
Samenvattend: de wet gaat per 10 januari 2020 in en tot 10 juli 2020 hebben bedrijven de kans om zich te registreren. Bij géén registratie vervalt een bedrijf in de illegaliteit.
Kosten
Deze registratie gaat verder dan het aanvragen van vergunning, wat in principe voldoende zou moeten zijn. Aan deze procedure zitten enorme kosten. De grote brokers kunnen dit wel ophoesten, maar kleine initiatieven zoals Post-a-Coin moeten de handdoek in de ring gooien.
Zoals in de blogpost ook staat: dit project heeft niets te maken met ‘criminelen, pedofielen en ransomware’. Toch krijgt de initiatiefnemer wel vaak deze termen te horen in combinatie met bitcoin. Buiten de ‘rabbit hole’ heeft de grootste cryptomunt nog steeds een slechte reputatie.
De overheid helpt op deze manier niet mee. Het huidige beleid heeft volgens Bèr Kessel maar liefst vijf nadelen:
In de blogpost gaat Kessel verder in op deze vijf punten.
Gevolgen Bitcoin bedrijven
Hoewel de wet nog niet eens door de eerste kamer is, zijn de gevolgen al goed zichtbaar. Er zijn al tal bedrijven die door de AMLD5 regels in de problemen zijn gekomen:
Een aantal brokers heeft nog niet gereageerd op contact van Bitcoin Magazine NL. Wellicht gaan er de komende tijd nog meer slachtoffers vallen. Een dertiental crypto-aanbieders heeft aangegeven zich wél te gaan registreren.
Ben je niet thuis in de materie rondom we AMLD5, lees dan ons dossier hierover. Simon Lelieveld heeft op Twitter ook al het nieuws omtrent de nieuwe wetgeving verzameld in een uitgebreide thread.